Şarkılar seni söyler, dillerde nağme adın…

Pazartesi günü (6 gün önce), aklıma bir şarkı takıldı, ama ne takılmak! Shazaam, şu ıslıkla, mırıldanarak şarkıyı bulmaya çalıştığınız bütün programlar/siteler de hak getire. Sözleri biraz biraz hatırlıyordum — hiç hatırlamasam daha iyi olacakmış ya! Google’da saatler geçti ("all ever I wanted, all the things I ever needed, it was you…" falan filan ve hayır sevgili Prof. Google, Depeche Mode – It’s understood değil, rica ederim, o kadarını ben de biliyorum). Bengü’ye sordum, bilemediler, bulutlara yalvardım söylemediler, böyle iki gün geçti…

Sonra nasıl oldu, tam olarak hatırlayamıyorum şimdi (bilinçaltımdan gelen yardımları da yadsıyamam şimdi), kafamdaki vokalden yola çıkarak, Heart, Bonnie Tyler, onlara da uğradım, "Best of…"larını birer birer dinledim. "Kansas" diyordu bilinçaltım, ya da öyle bir şey ama vokal uymuyordu, neyse işte bir anda Kansas değil de Texas (İspanyolca’da buradaki, Mexico’daki ve Don Quixote’deki ‘x’ eski okunuşu olan "h" ile söyleniyor bu arada) yazdım ve voila: Texas – I’ll see it through. Youtube’den açtım, karşıma Jean Reno çıktı ama sanki vokalistle photoshop’ın video karşılığı ne ise işte onunla "montajlanmıştı", değilmiş, hakikaten Jean Reno oynamış klipte, filmlerinden apartma değil imiş (ayrıca Jean Reno da gerçekte Fransız değil, Franco döneminde İspanya’dan Fas’a kaçmış İspanyol bir ana-babanın Juan Moreno y Herrera-Jiménez adındaki evlatlarıymış – insan belli bir şey aramadan bir şeyler aradığında ne çok şey buluyor (bu da meşrebimizde güzel bir film olan Zero Effect‘in bize öğrettiği bir olgudur, bu arada). Şarkı öyle çok büyük bir hit olmamış, benim bilişim de ailemizin yılbaşı filmi olan Love Actually’den imiş (ve Liam Neeson’ın eşi hakikaten de vefat etmiş 2009’da (Love Actually’nin yılı 2003) / geçenlerde arkadaşlara "ya bu adam niye böyle bir anda asan kesen boyun kıran saçma sapan film oyuncusu oldu?" diye dert yanıyordum da, onlar söylediler "karısı öldükten sonra ancak böyle başa çıkabiliyor sanırız" diye, oradan öğrendim).

Neyse, ne diyordum, ben bu şarkıyı ("I’ll see it through") arayadorarkene, aklıma çok da lazımmış gibi bir başka şarkı takıldı ama o kolay gibiydi çünkü gerek ritm, gerekse kafamdaki vokal favori grubum bariz şekilde Lucky Soul’u işaret ediyordu. Zaten hepi topu iki albümleri olduğu, hem de dinlemeyi sevdiğim için baştan sona tadını çıkardım ama yoktu işte aradığım şarkı. Sonra, "yoksa…" diyerek bir de the Cardigans’a danışayım dedim ve ikinci amiral gemimi de bu sayede vurabildim (The Cardigans – Godspell / "you can hear it in the beat they march to / you can feel the earth shake when they start to dance / you can tell by the way they move you / its not murder its an act of faith baby" kısmı).

E ben daha ne isteyeyim? Hallelujah! (tam da bu noktada Jake geriye doğru parendeler atmaya başlar)


“Şarkılar seni söyler, dillerde nağme adın…” için 2 yorum

  1. Ben o şarkıyı çok aradım — Geçende benzer bişi yaşadım. Doruk’un şarkılarından eminim ama Doruk bilmiyor. Söylüyorum, arıyorum bulamıyorum. Sonunda yine senin patron kurtardı beni mırıldanmamı anlayıp (Kansas’mış ama albüm arandık hangi parça olduğunu anlamak için).
    Meğer sözleri yapayanlış 😛 biliyormuşum, derdim oymuş. Yani ben de hatırlamasam daha iyiymiş.

  2. Ben o şarkıyı henüz yazmadım… — Bariz bir şey (mesela X filminde gördüğüm Y kişisinin adı) dilimin ucuna takıldığında, çoğu zaman “bunu nasıl olsa iki saniyede Google’dan bulurum” deyip, ardından huzurla -cevabını öğrenmemiş olsam bile- unutabiliyorum. Ama ne zaman ki işte senin gibi, benim gibi şarkı takıldığında uykusuz her gece — yahu normal şartlar altında (NŞA) on yılda bir belki dinlenecek bir şarkıya neden 4 saatimi veriyorum? (Why do I give valuable time to people who don’t care if I live or die — bu da ne güzel şarkıdır böyle offf offf (The Smiths – Heaven knows I’m miserable now — “I was looking for a job, and then I found a job / and heaven knows I’m miserable now” diyerekten 10. saniyede damardan girer).

    2010 Eylül’ünde, şu girişin, “Ayşe’ye cevap” başlıklı -an itibarıyla son- yorumunda belirttiğim bir videoyu halen arıyorum mesela… yok, yok, yok (cin çıksa 3 dilek hakkımdan biri bu, bir diğeri de seneler evvel iki kere karşılaşmış olduğum bir hanımın kontak bilgileri ama neyse boşver…).

    Sonuç itibarıyla, bize lazım olan, mırıldanarak söylediğimiz bir şarkıyı gerçekten bulabilecek bir yazılım+veritabanı şeysi. (ve tavsiyede bulunacaklara şimdiden teşekkür ederim: “çok teşekkürler ama ben o siteyi/programı denedim, olmadı”.).

    Bugün ne öğrendik o halde: bir şarkıyı bulamadığımız zaman ilk bakılacak gruplar: Kansas, Texas, Boston.

    if(is_biyikli_adamlar)
    {
    echo “Boston”;
    }
    elsif(is_vokal_erkek)
    {
    echo “Kansas”;
    }
    else
    {
    echo “Texas”;
    }

    kız sen Nebraska’nın neresindensin? diye sorarak bu yorumu burada sonlandırırken, ben spikeriniz İlker, Bakırköy’den Lale, Jale ve Hale ….

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir