Seksen Günde Devri Alem

Ana Sayfa || giriÅŸ

Süpürge
9 Kasım 2005 Çarşamba, 19:56

Einstein'ın bir buzdolabı tasarlamış olduğu eskiden az bilinen bir şeydi ama bu aralar kitabı bile çıkacak ve de piyasa kitapçıların raflarını süsleyecek kadar çok bilinir oldu sanırım. Rahmetlinin kemiklerini sızlatacak popülerleşme hikayelerini bir yana bırakalım da soralım: Tarih gerçekten tekerrürden mi ibarettir?

(Ne alaka mı diyorsunuz?)

Ben de elektrikli süpürge tasarladım. Aslında bir elektrikli süpürge değil; tam olarak bir "Halısız Zeminler İçin Temizlik Aracı". Hatta ve hatta büyük holdinglerimizden birinin yarışmasına girip mansiyon bile aldım. (Sonuç az önce belli oldu.) O beyaz eşyaysa bu da beyaz eşya. Einstein fizikçiyse ben de fizikçiyim. Onun da bir ortağı vardı; benim de bir ortağım vardı. Şimdi sorarım size; hakkaten tekerrür etmemiş mi tarih?

Not 1: Projemin telif hakkı, yarışma şartnamesi gereğince artık ilgili holdinge ait. Yine aynı holding okulda çalıştırmak sureti ile beni yeterince sömürüyordu zaten, eserime de el koydular; almadıkları bir ruhum kaldı artık...

Not 2: Kendimi Einstein'la mukayese etmeme itiraz edenleriniz olursa kusura bakmasınlar; ben de biliyorum yaptığımın hoş olmadığını ama sanırım kendisinin biraz gururlanmasını sağlamakla pek de yanlış bir şey yapmadım.

[Hayat/Sürünme Tecrübeleri] | Gönderen: tassadar |  Yorumlar (2)

Wikipedia
29 Kasım 2005 Salı, 20:49

Serde ukalalık var; inkar etmeyeyim. (Etsem de inanmazsınız zaten.) Lisans eğitimi boyunca en nazik tabir ile gereğindan fazla 'inek' bir öğrenciydim ve bırakın popüler bilim kitaplarını falan, seviyesi biraz düşük olan ders kitaplarını (textbook) bile tepeden süzerdim. Adam gibi öğrenecek olan açar baba kitaplardan çalışır; diğerlerine ne gerek var? (Elektromanyetiği ilk olarak Jackson'dan öğrenmem sonucunda finalden 0'a yakın bir not almam bile bu fikrimi değiştirememişti.)

Sonra bir gün birileri geldi; "Internet var, niye denemiyorsun?" dediler. "Google diye bir arkadaşımız var; her şeyi biliyor!" dediler. Ben yine ukala ukala "Şarkı sözü ararken işe yarıyor ama ben kuantumu da internetten öğrenecek değilim ya." dedim.

Daha da sonra bir gün Wikipedia denilen mucize ile karşılaştım. Yahu amatörlerin yazdığı; daha da önemlisi yazmak için üyelik falan bile gerekmeyen bir siteden ne beklersiniz? Bir zamanların efsanesi ekşi sözlük bile (herkes yazamamasına rağmen) saçma sapan bir yer olmadı mı? Eeee? Wikipedia ne olabilir ki en iyi ihtimalle?

Bu ve benzeri sorularımın cevabını; Jackson'da geçmeyen emt başlıklarını orada bulunca fazlasıyla aldım sanırım. Şimdi çalışırken neye bakmam gerekirse gereksin ilgili kitaptan önce bir Wikipedia'ya bakıyorum. Size de tavsiye ederim.

NOT 1: Bilmeyenler için Wikipedia'nın adresi: www.wikipedia.org
NOT 2: Türkçesi de var biliyor musunuz? tr.wikipedia.org Aslında bir toplum hareketi yaratıp Türkçe içeriği 100.000 makaleye falan ulaştırsak fena olmaz değil mi? Şimdilik 10.000 seviyesindeymiş.

[Genel/Geyik] | Gönderen: tassadar |  Yorumlar (1)

Takvim

Eki

Kasım2005

Ara

P

S

Ç

P

C

C

P

31

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

1

2

3

4

Bağlantılar

Epigraf
Karalamalar
Çiçek Güncesi
Sakız Kağıdı
Godot'yu Bekledim

Resim Galerisi

Arama

ArÅŸiv


powered by / kullanılan ana yazılım
GUBEN blogger by emre sururi

hosted by / barındırma
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
RSS Beslemesi
Yorumlar - RSS

Tüm Kategoriler
Genel/Geyik
Felsefe/Dünyayı Kurtarma Stratejileri
Ansiklopedik/Ä°ÅŸe Yaramaz Bilgi
Hayat/Sürünme Tecrübeleri
Sanat/Manat/Edebiyat