DAG

Ana Sayfa || giriÅŸ

Çok teknik (geek,nerd) bir yazıdır lütfen okumayın
2 Ocak 2010 Cumartesi, 12:02

Ne hayallerle geldim ama işte yine bilgisayarın başındayım, bir haftadır anlamsızca detaylara koşturuyorum şimdi de bilgisayarın karşısında aptal aptal işler yapmakla meşgulüm.

Yazalım bakalım aptal aptal işlerimizi.

Yeni yıl hediyesi olarak Garanti Bankasından bir Blackberry 9500 (Storm 1) kazandım. Karizmatik bir paket yapmışlar, içine de iç karartıcı garanti emeklilik logolu bir kum saati koymuşlar. Merakıma yenik düşüp açtım, baktım, şık ama kullanışsız geldi (neden: Wi-Fi si yok), nerdeyse bir günümü harcayıp satmaya çalıştım, 500 TL den fazla veren yer bulamadım (ki bu amcalar sıfırını 1200'e bu durumda kullanılmışını da 800 civarına satıyorlar) Beleş gelmesine rağmen istisnasız her mağazada "ayak üstünde masal okuma" tavrına sinir olup satmaktan vazgeçtim.

Anneme kullandırtmaya çalıştım. "Yeni telefona falan alışamam ben şimdi" dedi, ilgilenmedi.

Kısaca elimde patladı.

Dur bakalım ne yapabiliriz diye internette aramaya başladım.

Şimdi bu Blackberry denilen alet öyle bir melem ki, otomatik tuş kilidi bile parayla satılıyor. Görüşme yaparken mesela yanağınıza telefonu fazla dayarsanız başkasını arıyor vb.

Ama neti biraz kurcalarsanız beleş çözümler bulunabiliyor. Şimdilik bulduğum en iyi site Blackberry storm wiki

Burada stormlocker ve autolock diye iki uygulamadan haberim oldu. İlkini kurdum, ikincisi için aletin registrysi ile uğraşmak gerekiyormuş, uğraşmadım.

İkinci sürprizi de italyan hattımı takınca yaşadım, bu alet meğerse turkcell tarafından kilitlenmiş, sadece turkcell simlerini kabul ediyormuş.

Onun da çaresini biraz google sonucunda öğrendim (bkz). Seçenekler->Gelişmiş seçenekler->Simkart menüsüne gidiyoruz, normalde hiçbirşey göstermiyor, oyun hilesi modunda mepd tuşluyoruz, çıkan menüde mep2 yazınca bir şifre istiyor, bu şifre doğru girilirse telefon kullanıma açılıyor.

Peki bu şifreyi nasıl elde edebiliriz: 1) İnternetten para bayılarak 2) Turkcelle temasa geçerek. Ben doğal olarak ikincisine yöneldim. Açtım, derdimi anlattım, tamam dediler, ancak henüz imei numaram sisteme geçmemiş geçince yardımcı olacağız dediler. Bakalım, umarım Salı günü bu sözlerini unutmazlar.

Sonuçta bu cihazı şu andaki bozuk ipodum yerine kullanmaya karar verdim.

Apple firmasına sempatimi iyice bitiren bu ipod alındıktan hemen bir yıl sonra kulaklık girişinin bozulmasıyla ve tamir için sıfırından %15 daha az bir para talep edilmesiyle uzun süredir sadece e-kitap okuyucusu olarak kullanılmaktaydı. Vaktinde en sevdiğim özelliği ise kitap okur gibi film izleyebilmemi sağlamasıydı, hala özlediğim bir özellik. İtiraf etmem lazım, müzik konusunda da daha iyisini hala görmedim. Ama Apple antipatim bu kadar artmışken artık idare edeceğiz.

İlk adım, hemen "beleş" bir e-kitap okuyucu kurdum, mobipocket reader. Bu amazon'un e-kitaplarını çeşitli platformlarda satmak için hazırladığı bir program aslında, blackberry de desteklenen platformlar arasında. Tek kötü tarafı beleş olan kısmı sadece amazon'un kendi formatını okuyabiliyor, ve kendi dönüştürücüleri sadece windows destekliyor.

Annem'in Mac'ını kullanmaya inat ettim, Stanza diye birÅŸey buldum. Bu da iphone/ipod için yine bedava, ama kapalı kaynak kodlu, apple store üzerinden dağıtılan bir kitap okuyucymuÅŸ. Masaüstü ayağı Mac uyumlu, ve çoÄŸu e-kitap formatını baÅŸka formatlara çevirebiliyor. Kafka'dan gidiyorum bu sıralar,,Project Gutenberg'den bir tane indirdim, çevirdim, blackberry'deki karta attım, okumaya kaldığım yerden devam ettim. Öyle alıiÅŸtığım fbreader modu rahat deÄŸilmiÅŸ, ama idare eder. 

Şimdi film denemelerimi yapmaktayım.

Bu arada hazır elim değmişken annemin Mac'ına clamXav ile bir virüs taraması yaptım, buldu birşeyler, sildim, genelde browser java exploitleri, çok önemli değil, firefox yamalamıştı zaten.
Bende de güzel IBM'im kırıldığından beri (evet hayvanım ben, titanyum kasalı notbukları kırıyorum) "Acep macbook alsam nasıl olur" düşünceleri içerisindeydim, kurcaladım annemin Mac'ini biraz. Bu MacOs denilen ÅŸeyi hala pek beÄŸenmiyorum, windows bile etek altından bu kadar su yürütmüyor, veya nereden nasıl yürütüyor öğrendiÄŸimden daha hakimim diyelim. Ãœstelik de yavaÅŸ, annemin Mac'i benim laptopa göre hayli güçlü olmasına raÄŸmen 10.4 ün ve benim Vista'nın kullanılır hale gelmesi aynı süreyi alıyor, durmadan da HD'den swapliyor, artık niyeyse. Tabi yeni macbooklar gezegendeki en güçlü laptoplar arasında olduklarından çok önemli olmaz bu mesele herhalde. Ana mesele Linux'le uÄŸraÅŸmak istemiyorum artık, zevkli olmasına raÄŸmen çok vakit kaybı, Windows'da terminal konusunda pek kullanması eÄŸlenceli bir iÅŸletim sistemi deÄŸil. Kısacası oldukça kararsızım bu konuda ÅŸimdilik. Ocak ayında Apple süper düper bir duyuru yapacakmış, ondan sonra kararımı veririm.   

Öyle işte, buyrun son birbuçuk günüm budur.

Hamiş: Bir arkadaşımın tespiti var bu konuda, "Sen aslında kendini yeterince değiştiremediğinden hissettiğin boşluğu böyle elektronik zımbırtılarla dolduruyorsun" Aslında benim konu hakkında yorumum daha farklı, ne zaman canım sıkılsa kendimce hazmedemediğim/halledemediğim bir konuyla karşılaşsam en iyi bildiğim şeye yöneliyorum, o da sevgi-nefret ilişkim olan teknoloji. Bunun farkında olmadığım zamanlarda kendimi çok kullandırttım, sağa sola çok koşturdum, bu birinci çıkarımı daha da çok besledi, sonuçta teknisyen bozması birşey oldum çıktım. Üstelik gördüğüm kadarıyla çocukça umduğumun aksine minnet ve teşekkür yerine elime geçen sadece "aptal bu" damgası oldu. Eh, sonuçta haksızlar diyemiyorum.

[Åžundan Bundan] | Gönderen: obm |  Yorumlar (0)

Sinema
29 Ocak 2010 Cuma, 02:28

İlk önce telaşlandım, 'aman' dedim 'yandık'. Sonuçta sinema festivaline gidiyoruz, hoş, ama kesin bu gösterime bu kadar çok kız ayaklandığına göre sulusepken romantik komedi çıkacak, ve şu sıralar en "romantik komedi çekememe" hallerimdeyim.

Haklıymışım da, yani, en azından ucundan haklıymışım. Hakikaten de aşk üzerine bir film çıktı. Romantik mi, tartışılır, komedi mi, o da ayrı tartışılır. Güzeldi ama. Ben güzel bulduğuma göre acaba takıldığım grubun hoşuna gitti mi? Çoğunun gitmemiştir diyesim var.

Canlı müzik + Sinema konseptini galiba ikinci görüşüm oluyor bu. Bu şekliyle, yani uzun metrajlı bir filmde arka plan olarak, ilk oldu. Hoş birşeymiş. Tavsiye ederim.

Unutmadan, filmin adı Universalove. Deneysel^2 diyebiliriz, hem anlatımı hem sunuşu açısından. Filmi merak edenler festivalin resmi sitesine ayrılsın.

Bu festivalin kısa film ayağını kaçırdığıma efkarlandım yine. Hay aklıma...

Böyle böyle holivud izleyemez hale geldim işte.

[Åžundan Bundan] | Gönderen: obm |  Yorumlar (0)

Trieste
29 Ocak 2010 Cuma, 20:42

Yavaş yavaş kapanış hazırlıklarına başladım. Ev sahibine telefon edip evden çıkacağımı bildirdim, CV göndermeye başladım sağa sola, vb. vb.

Åžu iki yılda hayatın nasıldı diye sorarsanız, sormayın iÅŸte, sağım hala, bu bile küçük çaplı mucize. Bazı ÅŸeyleri unutmayayım diye boynumda küçük bir yaram bile var artık hem. 

Neyse, bunca süredir birikmiş şeylerin bir kısmı halloldu en azından.
Haydi bakalım, sıradaki maceramız nereye çıkacak.

ve ben orada ne olarak bulunacağım.

[Düşünce/Yorum] | Gönderen: obm |  Yorumlar (0)

Takvim

Ara

Ocak2010

Åžub

P

S

Ç

P

C

C

P

28

29

30

31

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Bağlantılar

Hack-a-day
BBC Türkçe
Cosmic Varience
Cognitive Daily
Make Blog
AniDB
Powell's Books
Sağdan Soldan topladığım vecizeler
Kütüphane kazısı
Dizi kurbaÄŸa arama
Genel kurbaÄŸa arama
The Burgomeister's Books
Gutenberg Project
Film listesi
Yemek Åžarap vb.
Kitap Listesi

Resim Galerisi

Arama

ArÅŸiv


powered by / kullanılan ana yazılım
GUBEN blogger by emre sururi

hosted by / barındırma
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
RSS Beslemesi
Yorumlar - RSS

Tüm Kategoriler
çizgi
Fizik
Åžundan Bundan
FotoÄŸraf, ÅŸu, bu...
Düşünce/Yorum
gezi
komik
AÅŸk meÅŸeleleri
Edebiyat
Müzik
Tamamen gerçek insanlarla alakasız hikayeler.
Film
sadece Almanya'da