DAG

Ana Sayfa || giriÅŸ

Infty Project
2 Haziran 2006 Cuma, 10:05



infty editor iş başında


Infty editor yeni bulduÄŸum, mükemmele yakın bir OCR (karakter tanıma) programı. Bir arkadaÅŸ bana formüller içeren bir sayfanın word'e aktarılıp aktarılamıyacağını sormuÅŸtu, bende her zamanki gibi hayır dedim. Matematik formülleri standart OCR algoritmalarının algılayabileceÄŸi birÅŸey deÄŸil çünkü, ne sözlükten kontrol edilebilir "cümle"ler, ne bir çizgiyi takip eden karakterler, ne de standart karakter boyu sözkonusu. Yine de aklım takıldı biraz araÅŸtırma yaptım, ÅŸu makale ile karşılaÅŸtım: Infty Editor – A Mathematics Typesetting Tool with a Handwriting Interface and a Graphical Front-End to OpenXM Servers. Hemen kaynakçadan programın olduÄŸu siteyi buldum, ve programı kurdum. Resimde gördüğünüz, arkadaÅŸ için taradığım sayfalardan biri. 600 dpi da neredeyse kusursuz bir ÅŸekilde bütün formülleri ve yazıları kendi formatına çevirdi. Latex, mathml, ve html olarak kaydetme seçenekleri var, latex olarak kaydedip sonra tex2word ve mathtype aracılığı ile worde çevirdim. 12 sayfa yazı, latexte olup wordde olmayan semboller hariç, fıstık gibi word dökümanı haline geldi. Program için ücret istenmiyor. Ãœniversiteler arası akademik bir çalışma iken kar amacı gütmeyen bir ÅŸirket tarafından dağıtılmaya baÅŸlanmış. Ä°sterseniz GUI, isterseniz komut modunda çalışan versiyonu var. "Abby fine reader pro"dan bile çok daha baÅŸarılı kelime tanıma konusunda, tabi Abby formülleri takmıyor bile. Åžimdilik gördüğüm tek eksisi, illa tif ccit fax4 veya fax3 te çalışması, diÄŸer formatlarda yakınıyor. Irfanview bu formatları desteklediÄŸinden bir sorun olmuyor gerçi. Umarım linux versiyonunu da çıkarırlar.

[Åžundan Bundan] | Gönderen: obm |  Yorumlar (1)

Tim Burton tipi USB ayıcık
19 Haziran 2006 Pazartesi, 08:45



USB ayıcık


Sevimli bir ayıcığın kafasını koparıp bilgisayara takmak, bunu tasarlayan dahi tam olarak ne düşünüyordu acaba? Neyse, eğer psikolojisini bozmak istediğiniz çocuk varsa bunu (kendisine veya ailesine) hediye edebilirsiniz.

[Åžundan Bundan] | Gönderen: obm |  Yorumlar (0)

Yeni çekimine kapıldığım para tuzağı
19 Haziran 2006 Pazartesi, 11:35



Sony UX serisi

İşte bu önümüzdeki üç makalenin parasını yatırmayı planladığım para tuzağı. Sony bundan birkaç yıl önce, şimdilerde UMPC diye yeniden ortaya çıkacak olan konsepti U serisi adı altında piyasaya sürmüştü. Bu alet bir UMPC değil, çünkü ekranı daha küçük ve cpusu daha güçlü, ama bir UMPC den çok daha kullanışlı. Avuçiçi bir pakette benim şu anda kullandığım IBM T41 den daha çok işlem gücü saklı.
Japonya "grey market" inden kargo dahil 1300 USD ye en düşük modeli alınabiliyor. Benim bilgisayarın ayarında olan 2000 USD falan. Sonuçta T41 ide 1841+KDV ye almıştım. Bilemiyorum, tam para tuzağı işte, ve her zamanki gibi beni çekti.

[Åžundan Bundan] | Gönderen: obm |  Yorumlar (0)

AI
28 Haziran 2006 Çarşamba, 09:28



AIBO


Mutlaka bir yerlerde duymuşunuzdur, Sony vaktinde bu robot köpekleri piyasaya sürmüş, büyükce bir hayran kitlesi toplamış, yakın zamanda ise hayranlarının her türlü itirazına, "köpeğimiz ölecek" yakarışına rağmen serinin üretimini durdurmuştu.

Bu robot köpekler robotik için iyi bir araştırma konusu, programlama için iyi bir platform.

En son yaptıkları, robotlara kendiliğinden öğrenen bir algoritma yazıp ortalığa salmak. Belirli bir süre içerisinde robotlar konuşmayı, etraflarını keşfetmeyi, ve keşiflerini birbirlerine anlatmayı öğrenmişler. Ödül mekanizmaları dışında hiç bir müdahale yok, yani robotların kendi başarıları. Direk aklıma "Ghost in the shell" ve özellikle "Stand alone complex" ten Tachikoma lar geldi. Belki böyle birşey için daha çok yıllar var önümüzde, belki de yok.

[Åžundan Bundan] | Gönderen: obm |  Yorumlar (0)

Nanoteknoloji günlük hayata giriyor mu ne?
28 Haziran 2006 Çarşamba, 09:50



Li-Ion nanobatarya


Yukardaki resim yeni çıkan bir Li-Ion pil elektrodu. Ölçüden de anlayabileceğiniz gibi, nanorodlardan oluşuyor. Ama önemli olan detayları değil, bu yazıyı engadget'tan okumuş olmam. Yavaş yavaş bu tür haberler bilimsel dergilerde ancak konu ile ilgilenenlerin anlayabileceği/bulabileceği yazımlardan milletin takip etmek istediği popüler bir hale dönüşüyor. Belki Ortaokullarda falan da anlatmaya başlarlar yakın zamanda. Tabi böyle şeyleri takip etmek isteyince hafifte olsa bir quantum bilgisi gerekecek, yavaş yavaş genel anlamda fizik anlayışı değişmeye başlayacak. Sevindirici.

[Fizik] | Gönderen: obm |  Yorumlar (0)

Takvim

May

Haziran2006

Tem

P

S

Ç

P

C

C

P

29

30

31

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

1

2

Bağlantılar

Hack-a-day
BBC Türkçe
Cosmic Varience
Cognitive Daily
Make Blog
AniDB
Powell's Books
Sağdan Soldan topladığım vecizeler
Kütüphane kazısı
Dizi kurbaÄŸa arama
Genel kurbaÄŸa arama
The Burgomeister's Books
Gutenberg Project
Film listesi
Yemek Åžarap vb.
Kitap Listesi

Resim Galerisi

Arama

ArÅŸiv


powered by / kullanılan ana yazılım
GUBEN blogger by emre sururi

hosted by / barındırma
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
RSS Beslemesi
Yorumlar - RSS

Tüm Kategoriler
çizgi
Fizik
Åžundan Bundan
FotoÄŸraf, ÅŸu, bu...
Düşünce/Yorum
gezi
komik
AÅŸk meÅŸeleleri
Edebiyat
Müzik
Tamamen gerçek insanlarla alakasız hikayeler.
Film
sadece Almanya'da

Sonraki->