Seksen Günde Devri Alem

Ana Sayfa || giriÅŸ

Kierkegaard.
24 AÄŸustos 2006 PerÅŸembe, 14:49

Biz sayısalcılarda bir densizlik vardır: Matematikten anladığımız için kendimizi zeki sanırız ve de belirli bir eğitimden (daha doğrusu öğretimden) geçmemiş insanların bizim uğraştığımız işlerden anlayamayacaklarını zannederiz. Belki doğrudur, bilemem. Ama çoğumuz 'sözel' anlamda öküz olmamıza rağmen bunu asla ve asla kabul etmeyiz, en baba psikoloji yazılarını ya da en derin felsefe kitaplarını okuyunca anlayabileceğimizi zannederiz; hatta anlamadıklarımıza saçma deriz. (Blake zamanında bizim için demiş zaten "[They] have the vanity to speak of themselves as the only wise. This they do with a confident insolence sprouting from systematic reasoning." diye.) (Böyle miydi bu laf tam olarak? Kitap İstanbul'da kaldı valla gidince bakarım.) (Evet, ben hala Google'ı sevmiyorum.)

Neyse, konumuza dönelim. Lisedeyken aldığım bir Türkiye 27.'liğim ve de lisanstayken yaptığım bir yandalım olsa da ben felsefe aleminde halen bir amatör sayılırım. Buna rağmen gidip Aristo'dan, Kant'dan, bilmem kimden kitap alıp okumaya çalışıyorum. Peki anlıyor muyum? Sanırım %5'lik bir kısımlarını özümseyebiliyorum ama o kadar. Olsun, yine de kitaplıkta havalı duruyorlar.

Son olarak da kitabın adını sevdim diye Kierkegaard'ın 'Ölümcül Hastalık Umutsuzluk'unu aldım. Tahmin edeceğiniz üzere pek anlıyor sayılmam. Yine de bitirene kadar okuycam tabii. Ama vaktimi daha işe yarar şeylere harcayamaz mıyım acaba?..

Boşa okumuş olmuyum bari, anladığım sayılı yerlerden birini sizinle paylaşıyım. Doğubatı Yayınları, 1. Baskı (2004), sayfa 44'ten bir alıntı gelsin bakalım:


"Çevresinde büyük kalabalıkların toplandığını görmekle, dünyanın gidişatını kavramaya çalışırken bu kadar çok insansal işleri omuzlarına almakla bu umutsuz kişi kendini unutur, kutsal ismini unutur, artık kendine inanmaya cesaret edemez ve kendi olmayı çok güç bir olay görür ve diğerlerine benzemeyi, bir taklitçi, yığın içinde kaybolan bir numara olmayı daha basit ve güvenli bulur."

"(...) Bir insan mükemmel bir biçimde görünürde insani, geçici bir yaşam sürebilir, başkalarını övgüleri ile şerefe, itibara ve dünyasal tüm amaçların ele geçirilmesine doğru yol alabilir. Çünkü yüzyılımız [1800'ler] (...) söylendiği gibi başarıya ulaşmış insanlarından, önceden öyle olacakları görülen artistlerden, vb.'den oluşmuştur, bunların isimleri belki tarihe geçecektir, ama gerçekten kendileri mi idiler? Hayır, tinsel [ruhsal] olarak, ben'leri; her şeyi tehlikeye atacak ben'leri, Tanrı karışında mutlak olarak ben'leri yoktu... ne kadar bencil olsalar da ben'leri yoktu."

[Genel/Geyik] [Felsefe/Dünyayı Kurtarma Stratejileri] [Sanat/Manat/Edebiyat] | Gönderen: tassadar |  Yorumlar (1)

Yorumlar

KIERKEGAARD   [Nesli, 12 Eylül 2006 Salı, 01:44]

kierkegaard acaip bir mahlukat olmakal beraber tahminimce kant ve aristoteles le karsılastırma bile gerektirmez...nietzsche sonrası buz gibi bir duş almak gibidir..etki üzerine etki.ağzımız bir karısken bir metre acık kalmaya alıskın olmaya baslar.19.yy felsefesi herseyi alt üst eder yıkar gider...kahvem soğudu :)
niyemi yasdım..taktire sayansın :D

Yorum Ekleme

Adınız :
Web Sitenizin Adresi : http://
Başlık :
e-posta Adresiniz :
(e-posta adresiniz gizli tutulacaktır)
Yorumunuz
<Bot Koruması> Lütfen yandaki sayıyının bir fazlasını giriniz
Yorumunuzun görünmesi için blog sitesinin sahibi tarafından onaylanması gerekmektedir.

Eğer bu sunucu üzerinde herhangi bir hesabınız varsa, yorumunuzu girmeden önce giriş yapın; böylelikle hem yorumunuzun görülebilir olması için onaylanmayı beklemezsiniz, hem de isminizi, e-posta adresinizi girmekten kurtulursunuz.. :)

CAPTCHA sistemi: Meezerk.com Copyright (C) 2004 Daniel Foster

Takvim

Aralık2006

Oca

P

S

Ç

P

C

C

P

28

29

30

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

1

Bağlantılar

Epigraf
Karalamalar
Çiçek Güncesi
Sakız Kağıdı
Godot'yu Bekledim

Resim Galerisi

Arama

ArÅŸiv


powered by / kullanılan ana yazılım
GUBEN blogger by emre sururi

hosted by / barındırma
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
RSS Beslemesi
Yorumlar - RSS

Tüm Kategoriler
Genel/Geyik
Felsefe/Dünyayı Kurtarma Stratejileri
Ansiklopedik/Ä°ÅŸe Yaramaz Bilgi
Hayat/Sürünme Tecrübeleri
Sanat/Manat/Edebiyat