Seksen Günde Devri Alem

Ana Sayfa || giriÅŸ

4. Derece Polinom
17 Haziran 2008 Salı, 05:17

Yahu yıllarca bize 2. derece polinomları analitik olarak çözebilsek bile 3. ve daha yüksek derece polinomların köklerinin analitik olarak bulunamayacağını öğretmediler mi? Ben bundan adım gibi emin değil miyim?

Açın Mathematica'da deneyin, 4. ve 3. dereceleri de çözebiliyormuşuz analitik olarak...hatta işin tarihçesine falan da baktık, 5. derecen yukarısının çözülemediğinin ispatı da varmış...

...nasıl yani?..ben acayip emindim ama yaf...

[Ansiklopedik/Ä°ÅŸe Yaramaz Bilgi] | Gönderen: tassadar |  Yorumlar (1)

Sıcaklık - Burukluk ilişkisi üzerine bir deneme
16 Nisan 2008 Çarşamba, 03:31

Tam kaç dereceye denk geliyordur bilmiyorum, serin ama soğuk olmayan bir sıcaklıkta hissettiğim ürperti oldum olası bende tam olarak hüzün ile aynı etkiye sahiptir. Hani aşırı güneş ışığı insanların %10'unda mı ne fotosinirlerde aşırı yükleme yapıp yandaki sinire etki eder ve insanı hapşırtır ya (hakkaten de biyolojik mekanizması buymuş), belki de öyle bir şeydir, bilmiyorum.

İşte bugün okuldan dönerken de hava tam böyleydi. Daha doğrusu sıcaklık + üzerimdeki palto kombinasyonu tam uygun ürperti seviyesine denk geldi. Güneş de batıyordu, fazla rüzgar yoktu, vs, vs; belki de Ankara'nın mayıs/haziran akşamlarını andırıyordu, emin değilim. Sonra mp3 çalar peş peşe iki kere Missing'i çaldı. İşte efendim, birden aklıma eski hikayelerim falan geldi, böööyle bir hüzünlendim. Şimdi meraklı okuyucunun burda sorması gereken ilk soru "Ne hikayesi, var da biz mi bilmiyoruz?" olmalı: Efendim sorunumuz da budur belki, hiiiç anlatılmadı o hikayeler zaten. İkinci soru "Neyin var yavrucuum, aşık mısın?" olabilir: Yok efendim, yok valla bir şey, bu havalar bu hale getirdi beni.

Neyse, ben ödevime döneyim.

[Genel/Geyik] [Ansiklopedik/Ä°ÅŸe Yaramaz Bilgi] [Hayat/Sürünme Tecrübeleri] | Gönderen: tassadar |  Yorumlar (1)

Lord Kelvin
11 Mart 2008 Salı, 03:29

Efenim, hani bazı laflara nerenizle güleceğinizi şaşırırsınız ya, onlardan biri vardı aklımda, istatistiksel mekanik çalışmaktan sıkıldığım bir anda da üşenmeyip internette arattım. Daha uzun bir alıntı olduğunu sanıyordum ama ancak bu kadarını bulabildim. Söz, pek meşhur olmasa da kodoman sayılabilecek bir fizikçi amcamız Lord Kelvin'in (evet, bildiğiniz Kelvin) ağzından 1900 yılında çıkmış:

"There is nothing new to be discovered in physics now. All that remains is more and more precise measurement."

Ufak bir not: Amcamız bu lafı ettikten 5 yıl sonra Einstein göreleliği buldu ve de gene aynı derecede kısa bir süre içinde kuantum mekaniği keşfedildi. Şu sıralar biz fani öğrencileri hayata küstüren şeylerin çoğu bu yukarıda bahsi geçen "nothing"in içinde yani.

Bir de, M.Ö. 10000 diye bir film var ya...gitmeyin, gidenlere engel olun....örrghh...

[Felsefe/Dünyayı Kurtarma Stratejileri] [Ansiklopedik/Ä°ÅŸe Yaramaz Bilgi] [Hayat/Sürünme Tecrübeleri] | Gönderen: tassadar |  Yorumlar (0)

SoÄŸuk
21 Ocak 2008 Pazartesi, 00:51

Kar yağmadı bugün, hatta güneşi bile görebildik bulutların arasından. Ama hava -11 derece idi, hissedilense -22. Rüzgarı kemiklerinizin içinde hissediyorsunuz.

Evet, donacağım...

Aslında geçen yüzyılın sağlam fizikçilerinden olan ama fizikçiliğinden çok geyikliğiyle nam salan Feynman, önce benim burada başlamış hocalığa. Ama kısa süre sonra (rivayetlerden birine göre tekerlerine zincir takarken) canına tak etmiş, CalTech'e, yani Kaliforniya'nın güneşine ve sıcağına kaçmış.

En başta saçma geliyordu bana ama haksız da değilmiş yahu adam...

[Ansiklopedik/Ä°ÅŸe Yaramaz Bilgi] [Hayat/Sürünme Tecrübeleri] | Gönderen: tassadar |  Yorumlar (0)

The Fountain
1 Mayıs 2007 Salı, 22:36

Aranofsky denilen adamın 3. filmini de seyrettim. İsmini bilmeyenler için sayalım: Abimizin ilk filmi Pi, 1998'de çıkmış. Bundan sonra 2000'de Requiem for a Dream (korsan VCD'ci çevirisi ile 'Gökyüzü') gelmişti. Sevgili yönetmenimiz bu 2. filminden sonra sinema izleyicilerinin önemli bir kısmının nefretini kazandı. Filmin adını anınca hala tüyleri diken diken olan arkadaşlarım var. Bu aralar da bir film çektiğini zannediyordum ama çekmiş ve 2006'da bitirmiş bile. The Fountain. Öncekiler kadar ruh hastalığı taşıyan bir film değil ama duygusal yükü ağır diyebiliriz sanırım. Güzel. Çok güzel. 1500, 2000 ve 2500'de geçen üç hikaye var. (Gerçi tarihleri filmin içinde vermedi sanırım.) Seyredin, seyrettirin; yalnız eğer ertesi gün yapmanız gereken önemli birşeyler varsa bu adamın filmlerinden uzak durmanız gerektiğini unutmayın.

IMDB'ye bir bakıverdim; 2008'de 'Black Swan' ve 2009'da 'The Fighter' diye iki filmi daha geliyormuş adamın. Birinin buna dur demesi lazım...

('Black Swan' ismi sakat...gene ne halt yiyecek acaba bu adam?..)

[Genel/Geyik] [Ansiklopedik/Ä°ÅŸe Yaramaz Bilgi] [Sanat/Manat/Edebiyat] | Gönderen: tassadar |  Yorumlar (1)

Takvim

Aralık2014

Oca

P

S

Ç

P

C

C

P

25

26

27

28

29

30

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

1

2

3

4

5

Bağlantılar

Epigraf
Karalamalar
Çiçek Güncesi
Sakız Kağıdı
Godot'yu Bekledim

Resim Galerisi

Arama

ArÅŸiv


powered by / kullanılan ana yazılım
GUBEN blogger by emre sururi

hosted by / barındırma
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
RSS Beslemesi
Yorumlar - RSS

Tüm Kategoriler
Genel/Geyik
Felsefe/Dünyayı Kurtarma Stratejileri
Ansiklopedik/Ä°ÅŸe Yaramaz Bilgi
Hayat/Sürünme Tecrübeleri
Sanat/Manat/Edebiyat

<-Önceki || Sonraki->