Seksen Günde Devri Alem

Ana Sayfa || giriÅŸ

Sokrat
28 Haziran 2006 Çarşamba, 20:07

Özel bir nedeni yok, Sokrat'ı anlatacağım bugün. (Adı Sokrat mı yoksa Sokrates mi tartışmıyorum, zaten bilmiyorum da.) Şimdi bu amcamız milattan önce 400 sularında Yunanistan'da, hafızam beni yanıltmıyorsa da Atina'da yaşar. Gençliğinde savaşlarda falan birkaç kahramanlığı olmuştur ama biraz acayip bir tiptir. Arada dalar dalar gider. Neyse, gün gelir ve fani doğası gereği Sokrat da yaşlanır. ('Mantıklı'larımız o klasik örneği hemen hatırlayacaklardır: "Her insan fanidir, Sokrat bir insandır; öyleyse Sokrat da fanidir.") Atina forumları kazan Sokrat kepçe dolaşıp gençlerle konuşur bir masalcı dede misali. Tabii o zamanlar ne Grimm ne de Andersen olmadığı için ortalıkta Sokrat'ın muhabbetleri de Kırmızı Başlıklı Kız'dan çok hayat ve felsefe üzerinedir.

Sonra bir gün yine gençler gelir, "Sokrat Abi dünyadaki en bilge adam senmişsin." derler. Sokrat önce sallamaz bu tipleri ama sonra bakar ki adamlar ciddi, "Kim demiş onu?" diye sorar. Gençlerin "Abi valla Delphoi'deki kahin söyledi." yanıtı üzerine önce bir lahavle çeken Sokrat "Yemişler sizi evladım, bak iki dolanıyım ben hemen bulurum benden daha bilge birisini." der ve forumları bu sefer daha bir amaçlı şekilde dolaşmaya başlar. Ama insanlarla konuştukça tek gördüğü şey her insanın diğerlerinden daha cahil olduğudur. Üstelik adamlar bunun farkında bile değillerdir. Sonunda umudunu yitiren kahramanımız "Yahu" der ve "bu adamlar da benim kadar cahil ama bunlar cehaletlerinin farkında bile değiller. Ben en azından hiçbir şey bilmediğimiz farkındayım. Demekki en bilgeleri hakkaten benmişim." sonucuna varır. Sonuç olarak da o ünlü sözünü söyler: "Gnothi seauton.", yani "Kendini bil.". Bu söz o kadar etkiler ki dünyayı yıllar sonra Matrix'deki Kahin'in bile mutfağının duvarına asılır, vazoyu kıran Neo'nun Kahin'den aldığı ilk ders olur.

Tabi böyle ileri geri konuştukları devrin otoritelerinin kulaklarına gider ve de Sokrat'ı "devletin tanrılarını tanımayıp biryerlerinden yeni tanrılar uydurmak" ve benzeri birkaç suçlama ile yargılamaya karar verirler. Bizimki mahkemede de böyle car car konuşmaya devam edince jüri üyeleri de 300'e karşı 200 oyla idamına karar verirler. Sokrat karardan sonraki konuşmasında "Yahu Atinalılar!!! Ben ölüm hakkında hiçbir şey bilmiyorum; iyi de olabilir kötü de. Bu yüzden ölünce ben bir şey kaybetmem ama ilerki kuşaklar sizinle çok dalga geçer." diyerek af şansını da çöpe atar. Arkadaşlarının kendisini hapisten kaçırma tekliflerini de elinin tersiyle ittikten sonra artık idamına hazırdır.

O zamanlar ilginç bir adet vardır, adama verirler zehiri "Al bunu gün batmadan iç." derler adam kendi kendini idam eder. Sokrat'ın tuzu kuru tabii, bu zehiri daha gün batmadan içmeye kalkar. Arkadaşları hemen "Yahu bir dur Sokrat, nereye, daha karpuz kesecektik..." şeklinde zırlamaya başlarlar. İşte orada muhtelif diyaloglarda gördüğünüz ağır başlı Sokrat gider, yerine asabi bir tip gelir ve "Yahu zırlamasınlar diye hatun milletini dışarı yolladık; şimdi sizi mi çekicem be gider ayak!" der. Zehiri içer; "Asklepios'a bir horoz adadıydım; kesmeyi unutmayın." der; ölür.

Takvimler milattan önce 399'u göstermemektedir, zira daha miladi takvim yoktur o zamanlar...


Not 1: Bu olay 2500 yıl önce oluyor ama bugün de biri çıkıp bize kendimizi bilmemizi söylese daha farklı davranır mıyız?

Not 2: Siz siz olun son söz olarak "Yahu benim bir adak kurbanı vardı ya kesemeden gidiyorum." demeyin, karizmanız acayip dağılır; gelecekte çok dalga geçerler.

Not 3: İnsanlık tarihinde gider ayak çekilmiş en büyük el hareketidir Sokrat'ın bu yaptıkları bence. İkinci büyük olanını Thomas More çekmişti, onu da bir ara anlatırız.

[Felsefe/Dünyayı Kurtarma Stratejileri] [Ansiklopedik/Ä°ÅŸe Yaramaz Bilgi] | Gönderen: tassadar |  Yorumlar (0)

 

Yorum Ekleme

Adınız :
Web Sitenizin Adresi : http://
Başlık :
e-posta Adresiniz :
(e-posta adresiniz gizli tutulacaktır)
Yorumunuz
<Bot Koruması> Lütfen yandaki sayıyının bir fazlasını giriniz
Yorumunuzun görünmesi için blog sitesinin sahibi tarafından onaylanması gerekmektedir.

Eğer bu sunucu üzerinde herhangi bir hesabınız varsa, yorumunuzu girmeden önce giriş yapın; böylelikle hem yorumunuzun görülebilir olması için onaylanmayı beklemezsiniz, hem de isminizi, e-posta adresinizi girmekten kurtulursunuz.. :)

CAPTCHA sistemi: Meezerk.com Copyright (C) 2004 Daniel Foster

Takvim

Aralık2006

Oca

P

S

Ç

P

C

C

P

28

29

30

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

1

Bağlantılar

Epigraf
Karalamalar
Çiçek Güncesi
Sakız Kağıdı
Godot'yu Bekledim

Resim Galerisi

Arama

ArÅŸiv


powered by / kullanılan ana yazılım
GUBEN blogger by emre sururi

hosted by / barındırma
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
RSS Beslemesi
Yorumlar - RSS

Tüm Kategoriler
Genel/Geyik
Felsefe/Dünyayı Kurtarma Stratejileri
Ansiklopedik/Ä°ÅŸe Yaramaz Bilgi
Hayat/Sürünme Tecrübeleri
Sanat/Manat/Edebiyat