DAG

Ana Sayfa || giriÅŸ

LEGO NXT
7 Temmuz 2006 Cuma, 09:19



LEGO NXT prototip


Küçüklüğümden beri tek oyuncağım olmuştur, LEGO. Diğer hiç bir oyuncağa ilgi göstermedim, Türkiye'de bir ara eşlenikleri vardı, onları bile LEGO yu gördükten sonra hızla unuttum. Hala bütün legolarımı saklarım, neredeyse hepsi de TECHNICS serisinden, sanıyorum ilkokul 1 de dişli oranları ve hava basıncı ile çalışan pistonlar konusunda bilgisi olan tek bendim. Tabi LEGO nun RCX "Robootic invention system" serisi çıkınca ne kadar heycanlandım tahmin edersiniz. Paraya/vakte kıyıp alamadım, ve eminim çok şey kaçırdım.

Şimdi bu serinin ikincisi çıkıyor, LEGO NXT. Bu seri ile ilgili çok ilginç bir hikaye okudum, lütfen sizde buradan okuyun.

Kendi görüşlerimi de araya katarak şöyle bir özet geçeyim: LEGO bir aile şirketi, neredeyse hiç bir işi dışarıya vermiyorlar ve hiç reklam yapmıyorlar. Tek tanıtım araçları kulaktan kulağa tavsiye, ve bu konuda çok başarılılar, "birckfest" diye şirketten bağımsız bir festivalleri bile var. Bir ara market paylarının çok azalmasından dolayı farklı arayışlara giriyorlar, bilgisayar oyunu departmanı açıyorlar, acayip acayip seriler üretiyorlar, bu serilerde çok fazla özel parça var, yani şirket bir nevi kimliğini kaybediyor. Sonuçta çok büyük maddi zararlarla karşılaşıyorlar. Tekrar eski kimliklerine dönme kararı alınıyor, bilgisayar departmanı vb kapatılıyor, parça sayısı azaltılıyor, ama yaptıkları çok önemli birşey daha var, RCX adında yeni bir seri piyasaya sürüyorlar, amaçları yükselen bilgisayar dünyası ile kendi şekillerinde savaşmak. Bu seri sandıklarından çok daha büyük bir başarıya ulaşıyor, aynı zamanda çok ilginç sonuçları ortaya koyuyor, mesela bu set dünyada en çok satan lego seti (aslında en çok satan elektronik oyuncak bile olabilir) ve alanların %70 ı 30 yaşın üstünde!, Üstünde 9-16 yaş yazan bir set için çok ilginç bir sonuç. Hikayemiz bundan sonra başlıyor. RCX serisi şirket için devrim sayılabilecek bir takım değişiklere yol açıyor. Mesela, seri piyasaya çıktıktan sonra, yetenekli bir bilgisayar mühendisi RCX bloğunun yazılımını kırıyor ve web sitesinde detaylarını ve ekstra yapılabilecek işleri yayımlıyor. LEGO'nun avukatları hemen işe girişiyor ve durumdan patronlarını haberdar ediyorlar, ama yönetim, bence çok akılcı bir kararla, dava açıp yasaklama getirmek yerine bunu desteklemeyi uygun görüyor. Yazılım anlaşmasına "istediğiniz gibi kırabilirsiniz, kullanabilirsiniz" gibi bir madde ekliyor, hatta bu işleri yapan kişileri fikir alışverişi yapsınlar diye bir yerde topluyor. Sonuç, LEGO nun hayal bile edemeyeceği robotik projeleri, sensorler, C benzeri de dahil olmak üzere bir sürü programlama tekniği ve korkuç bir başarı. Yıllar sonra bu serinin devamını yaratmak istiyorlar, ve başvurdukları yöntem RCX ten çok ders aldıklarının kanıtı: RCX konusunda çok başarı sahibi olmuş farklı konularda çalışan 5 elemanı toplayıp onlarla ortak çalışıyorlar. Bu kişiler para almıyor, LEGO çalışanı değil, işlerinin karşılığında LEGO setleri almışlar, ve bundan çok memnunlar, bende memnun olurdum açıkçası. LEGO'nun "Charlie'nin çikolata fabrikası" benzeri çok gizli araştırma labında çalışıyorlar. Bu labdaki NXT bölümünde yer alan tabela çok ilginç: "Ipod'un müzik dünyasına yaptığını robot dünyasına yapacağız". Lütfen hikayeyi okuyun, birçok ilginç şey var.

Sonuçta NXT çok yakında piyasada olacak, bende bu sefer ne yapıp ne edip alacağım.

[Åžundan Bundan] | Gönderen: obm |  Yorumlar (0)

 

Yorum Ekleme

Adınız :
Web Sitenizin Adresi : http://
Başlık :
e-posta Adresiniz :
(e-posta adresiniz gizli tutulacaktır)
Yorumunuz
<Bot Koruması> Lütfen yandaki sayıyının bir fazlasını giriniz
Yorumunuzun görünmesi için blog sitesinin sahibi tarafından onaylanması gerekmektedir.

Eğer bu sunucu üzerinde herhangi bir hesabınız varsa, yorumunuzu girmeden önce giriş yapın; böylelikle hem yorumunuzun görülebilir olması için onaylanmayı beklemezsiniz, hem de isminizi, e-posta adresinizi girmekten kurtulursunuz.. :)

CAPTCHA sistemi: Meezerk.com Copyright (C) 2004 Daniel Foster

Takvim

Aralık2006

Oca

P

S

Ç

P

C

C

P

28

29

30

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

1

Bağlantılar

Hack-a-day
BBC Türkçe
Cosmic Varience
Cognitive Daily
Make Blog
AniDB
Powell's Books
Sağdan Soldan topladığım vecizeler
Kütüphane kazısı
Dizi kurbaÄŸa arama
Genel kurbaÄŸa arama
The Burgomeister's Books
Gutenberg Project
Film listesi
Yemek Åžarap vb.
Kitap Listesi

Resim Galerisi

Arama

ArÅŸiv


powered by / kullanılan ana yazılım
GUBEN blogger by emre sururi

hosted by / barındırma
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
RSS Beslemesi
Yorumlar - RSS

Tüm Kategoriler
çizgi
Fizik
Åžundan Bundan
FotoÄŸraf, ÅŸu, bu...
Düşünce/Yorum
gezi
komik
AÅŸk meÅŸeleleri
Edebiyat
Müzik
Tamamen gerçek insanlarla alakasız hikayeler.
Film
sadece Almanya'da