DAG

Ana Sayfa || giriÅŸ

Yine yeni bir ülke
14 Åžubat 2014 Cuma, 19:09

 

Hep böyle oluyor.

Neyse, en azından burada 1 anahtarla 100 kapı geleneÄŸi var. 

Ä°lk anahtarla üniversitedeki bütün kapıları açabiliyorum. Hemen hemen. Nükleer, tehlikeli kimyasal ve biyoloji malzemelerin olduÄŸu odalar kapsam dışında. Bir de personel tuvaleti ve bölüm baÅŸkanının odası. Buradan bir çıkarımda bulunmak lazım ama daha çıkaramadım. 

Sonuncu anahtar da yarın taşınacağım lojmanımın anahtarı :) 

BaykuÅŸ için Ä°stem'e teÅŸekkürler! 

[gezi] | Gönderen: obm |  Yorumlar (0)

Bisiklet ÅŸehri Erlangen
14 Åžubat 2014 Cuma, 19:23

 

Birinci dünya problemleri: Bisikletimi nereye bırakmıştım? 

Bavyera'nın ortasındayım. Hani ÅŸu BMW'deki gibi olan Bavyera. Evet. Sterotip doÄŸru. Ä°nsanlar arabaları seviyor. Ama hobi olarak, veya uzak mesafeler için. Gündelik hayatta bisiklet kullanılıyor. 
Kırmızı yolu takip et!

"Åžehir" bisiklet yolları ile kaplı. HerÅŸey çok ince düÅŸünülmüÅŸ. Yayaları rahatsız etmiyorsunuz. Arabalardan, özellikle açılan kapılardan korkmanıza gerek yok. Hatta trafik ışıklarında beklerken rahat durun diye tutamaklar bile yapmışlar. 

Bisikletim soldakilerin arasında bu arada. Alışkın deÄŸilim bulması zor oldu. 

Liege'de de ısrarla bisiklete biniyordum. Gerçi çok sevdiÄŸim bisikletim beyaz düldül'ü çaldırdıktan sonra iki seviye 5 kilit ve bir de GPS tag ile dolaÅŸmam gerekiyordu (hatta bir keresinde Wallonia'nın büyük hayallerle yaptırdığı artistik bisiklet baÄŸlama halkalarını üstündeki bisikletlerle birlikte söküp götürdüler, o yüzden bina veya lamba direÄŸi gibi daha zor sökülen ÅŸeylere baÄŸlıyordum (onları da çalıyorlar, o ayrı)).  

Burada ise insanlar bisikletlerini kilitlemiyorlar bile. Çok çok paranoyak olanlar böyle incecik bir zincir doluyor. 


Amsterdam gibi bir ortam düÅŸünün, ama bisikler çığrından çıkmamış olsun. 








Bisikleti hayatlarına çok ilginç ÅŸekillerde dahil etmiÅŸler. Solda gördüÄŸünüz mavi sele koruması bir reklam. Burada sık ve beklenmedik yaÄŸmur yaÄŸdığı oluyor. Bisikletinizi sokakta bıraktıysanız ıslak bir popo ve mutsuz bir yolculuk sizi bekliyor olabilir. Veya beklemiyor da olabilir. Reklam ÅŸirketlerinin elemanları halihazırda koruması olmayan selelere böyle koruma yerleÅŸtiriyorlar. Valla ne sattıklarını bilmiyorum, ama büyük ihtimalle öyle yaÄŸmurlu bir günde bisikletimi böyle bulsam ne olursa olsun kesin alırdım (fitil dahil. hediye ederdim, ne olacak) 










En son olarak burada çok çok ilginç bisikletler görüyorum. Yanımda fotoÄŸraf makinesi taşımadığıma çoÄŸu kere piÅŸman oldum. Bugün ama bir tane yakaladım. 

Önden iki tekerlekli elektro-mini-trike . Kürk sele ve lüks sepet opsiyonları ile. Siz almanlar nasıl diyorsunuz? Muhtemelen ÅŸöyle birÅŸeydir: kleineelektrodreiradmitzweivorderradern

[gezi] | Gönderen: obm |  Yorumlar (0)

Bu haftasonu yine yoldaydım
24 Åžubat 2014 Pazartesi, 19:12

Trafik en sonunda akmaya baÅŸladığında Frankfurt civarlarındaydım. Hava kararmaya baÅŸlamıştı. Arkamda hızla yaklaÅŸan farları gördüm.

Bilmeyenler için belirteyim: Almanya'da otobanlarda hız sınırı yok. Her yer deÄŸil tabi, ama onlar daha çok istisnai durumlar. EÄŸer otobanda hız sınırı gerektirecek durumlarda yolun tepesinde belirtiliyor.  

Bir de fiziksel sınırlamalar var. ÇoÄŸu lastik 240 km/s üzerine dayanamıyor. O yüzden çoÄŸu standart lastik kullanan araba 240 km/s'nin üzerine çıkmaması için elektronik kilitli olarak geliyor. Servise gidip "Sorumluluk benimdir" yazısı imzalarsanız bu sınırlamayı kaldırabiliyorsunuz. Ä°ÅŸlem ücretsiz. 

Işıkları ilk önce o Audilerden biri zannettim. 200 belki 300 kilometre ile gidiyorlar. Çok da agresifler. Belki agresif insanların yeÄŸlediÄŸi bir markadır. Belki de Audi'nin koltuÄŸuna oturmak insanı agresif yapıyordur, bilmiyorum.

Benim gibi yalnız yolculuk etseler belki biraz anlayacağım. Belki A'dan B'ye giderken B'de belki güzel bir kız bekliyordur, belki o güzel kız çapkındır, çok da yalnız bırakmaya gelmez vb. 

Yalnız da deÄŸiller ki. Yanlarındaki insan bu kadar mı sıkıcı acaba? Halbuki mesela sohbet etseler. Vardır mutlaka konuÅŸmaya fırsat bulamadıkları bir sürü ÅŸey. Hatta sevgililiyseler biraz kur yapsalar. Yolun tadını çıkarsalar. Onun yerine kendilelirini bir aceleciliÄŸe teslim etmiÅŸler. Çabuk olsun. Yolculuk bittiÄŸinde ellerine sadece yorgunluk geçecek. YavaÅŸlık ve tadını çıkarmak gibi ÅŸeylere ne oldu? Demode? YavaÅŸlık bir tür özgürlüktür halbuki (bence).   

Neyse, kaçtım kenara refleks olarak. Sonra farkettim ki bu baÅŸka birÅŸey. Çok daha hızlı.

Uçakmış. Air Canada'nın 747'lerinden. 


Frankfurt civarında otoban havalimanı pistlerinin altından geçiyor. Uçak bir süre paralel beni takip etti ve indi. Birkaç dakika sonra uçak park alanına giderken altından geçtim.

Arabanın içindeyken uçağın büyüklüÄŸünü takdir ettim. Çok büyük.

AkÅŸam 6 gibi Liege'e vardım. Begüm saÄŸolsun bana bilet almış, piyano konserine gittik. Amele kıyafetlerimle ben, ve şık şık Begüm.


Belçikalıların çok yavan sterotipleri var. Fransız kültüründen gelen birÅŸey herhalde. Konser salonunda personele Suudi Araplarının giyindiÄŸi ÅŸekliyle fistan giydirmiÅŸler. Hanımlarda ise Mısır tarzında tennure benzeri bir ÅŸey var. Begüm'ün kafası attı (haklı). Biletleri kontrol eden görevliyi haÅŸlamaya baÅŸladı. Sadece Belçika'da görebileceÄŸiniz bir sahne: Bengü görevliyi uzun uzun haÅŸlarken, görevli de bozuk bir Ä°ngilizce ile birÅŸeyler gevelemeye çalışırken arkamızda belki yüzlerce insan sakin sakin ve sessizce bekliyor. 

Çok güzel bir konserdi. Ferhan ve Ferzan Önder çok güzel bir performans çıkardılar.

Yanımızdaki hanımların muhabbeti kulağıma çalındı ("Sence de Türkler için çok açık giyinmemiÅŸler mi? Saçları da açık" "Ama Türkiye laik bir ülke deÄŸil miydi, öyle hatırlıyorum", "yok, ben araplar gibi islami yönetimdeler diye duydum, hem dışarda giydikleri kıyafetlere baksana") Begüm'e söylemedim. O da duymadı veya duymamazlıktan geldi.

Çıkışta Begüm'le bir restoran aradık. Her yer kapalı. Bu saatte sadece "La Brasserie" açık olur dediler. Bizde oraya gittik. 

Ä°çerde Barbara ile karşılaÅŸtım. Halbuki bana bu haftasonu arkadaÅŸlarım var, görüÅŸemeyiz demiÅŸti. Begüm'le pencere kenarında bir masaya geçtik. Bir süre sonra Barbara bizimle oturmaya geldi. Bir beÅŸ dakika sonra da Fransız erkek arkadaşı bir mazaret bulup bize katıldı.

Begüm'ün evi Liege'in akÅŸamları en sakat mekanlarından birinde, onu evine bıraktım.

Yılbaşında Avrupa'da olma planlarım vardı. Olamadı. Barbara'ya doÄŸum günü/yılbaşı için aldığım bir hediye vardı. Pot-au-lait'te gruplarını yakaladım ve Barbara'ya hediyesini verdim.

Bu Liege'e herhalde son geliÅŸim dedim. Yok, gelirsin sen daha dedi. 

Bu kızı asla tam anlayamadım. VedalaÅŸtık. Fransız sevgilisi Barbara'nın italyan arkadaşına sulanıyordu. Gerçi  bana bile sulanıyormuÅŸ gibi geliyor. KiÅŸiliÄŸi gereÄŸi herhalde. Barbara aldırmıyor gözüküyordu.     
 
Sabah garajımı boÅŸalttım, Mösyo Gilbrand'a anahtarları teslim ettim. Garaj kapım kırılmış. Arabaya da Beddinge koltuÄŸumun minder kısmını sığdıramadım. Paramı geri vermeyeceÄŸinden kesinlikle emindim. Kavga mı etmeliyim diye düÅŸünüyordum. Tam tersine paramı verdi, minder için "Merak etme, ben onu bir hayır kurumuna bağışlarım" dedi. Çok kibar ve güleryüzlüydü. Bana yeni iÅŸimde baÅŸarılar diledi, ve vedalaÅŸtık.

Böylece Liege ile "resmi" baÄŸlarım koptu. 

Zeila ve Matthieu beni kahvaltıya çağırmıştı. Veronique ile oynadık biraz. Veroniqe 1.5 yaşında. Babasından Fransızca Annesinden Ä°talyanca ve ortak konuÅŸmalardan Ä°ngilizce biliyor. Ben de birkaç Türkçe sözcük öÄŸretiyorum. Gözlük numarama hayran kaldı.

10 gibi yola çıktım. Yine 300 km/s Audilerin arasında 6 saat.  

Alpan bana bir öÄŸrencisinin e-posta adresini iletmiÅŸti. ÇeÅŸitli aksaklıklardan pazar günü kalacak yeri yokmuÅŸ. Eve eÅŸyalarımı boÅŸalttım. Havalimanına karşılamaya gittim. AkÅŸam ÅŸehiri gezdirdim biraz. Ä°lk defa Avrupa'da kalacak. Çok heyecanlıydı. AkÅŸam uyuyamamış. 

Sabah onu Max-Planck for photonic research'a bıraktım. 

Almanya yollarına alışıyor gibiyim, sonuçta oturma iznim gelmediÄŸinden üç haftadır arabayla gidip gelmek zorunda kaldım. Yine de bugünüm zor ve verimsiz geçti. 

Bisikletim, ah seni ne çok özlemiÅŸim. 

[gezi] | Gönderen: obm |  Yorumlar (1)

Takvim

Oca

Åžubat2014

Mar

P

S

Ç

P

C

C

P

27

28

29

30

31

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

1

2

Bağlantılar

Hack-a-day
BBC Türkçe
Cosmic Varience
Cognitive Daily
Make Blog
AniDB
Powell's Books
Sağdan Soldan topladığım vecizeler
Kütüphane kazısı
Dizi kurbaÄŸa arama
Genel kurbaÄŸa arama
The Burgomeister's Books
Gutenberg Project
Film listesi
Yemek Åžarap vb.
Kitap Listesi

Resim Galerisi

Arama

ArÅŸiv


powered by / kullanılan ana yazılım
GUBEN blogger by emre sururi

hosted by / barındırma
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
RSS Beslemesi
Yorumlar - RSS

Tüm Kategoriler
çizgi
Fizik
Åžundan Bundan
FotoÄŸraf, ÅŸu, bu...
Düşünce/Yorum
gezi
komik
AÅŸk meÅŸeleleri
Edebiyat
Müzik
Tamamen gerçek insanlarla alakasız hikayeler.
Film
sadece Almanya'da