Seksen Günde Devri Alem

Ana Sayfa || giriÅŸ

Ataraksiyon
4 Mayıs 2014 Pazar, 16:20

   Gelenek oldu, neden artık yazmadığımı analiz ederek baÅŸlayalım: Bir ben deÄŸilim aslında bu bloga artık eskisi kadar yazmayan - ÅŸöyle bir komÅŸularıma baktım da, yavaÅŸ yavaÅŸ herkesin yazma sıklığı azalıyor sanki. Facebook duvarı en azından benim için buranın yerini almış biraz geçen yıllar içinde, boÅŸ geyiklerimi orada sürdürüyorum. Buraya da binde bir yazacak daha uzun bir ÅŸey olunca dönüyorum.

   Neyse efendim, günümüzün konusu ataraksiya kavramı. Kendileri Yunanca'dan geliyorlar, Türkçe'de en yakın karşılıkları ise 'dinginlik'. Bizim zevk-sefa düÅŸkünü bildiÄŸimiz Epikür'ün peÅŸinden koÅŸtuÄŸu his aslında buymuÅŸ. (Bu arada Epikür bana manikür-pedikür gibi bir ÅŸeyi çaÄŸrıştırdı bir an, rezil bir espri ama yapmadan geçecemedim.) EndiÅŸeden, kaygıdan uzak bir ruh halini anlatıyor bu kelime. NeÅŸe ya da zevk içermek zorunda deÄŸil, zurnanın zırt dediÄŸi yer de bu sanırım; yani pek o kadar 'aktif' bir his deÄŸil ataraksiya, daha çok oturup sessizce hissedilen bir ÅŸey. (Bu açıdan biraz 'keyif'e benziyor denilebilir ama çok alakalı deÄŸil.)

   'Eskiler' arasında ataraksiya durumuna eriÅŸmenin iki yolu olduÄŸuna inanılmış ana olarak. Stoacılar dediÄŸimiz, dallamanın önde gideni olan ve hala ahlak deyince insanların ilk aklına gelen "kendine hakim ol, seviÅŸme, hatta çok yeme" gibi düsturları düÅŸünsel tarihe sokan -ya da en azından yerini saÄŸlamlaÅŸtıran- bu amcaların ataraksiyasına giden yol dünyaya tepeden bakmaktan geçiyor. EÄŸer dünyada elde edebileceklerinizin bir önemi olmadığına inanırsanız endiÅŸe duymanın ne kadar boÅŸ olduÄŸunu anlarsınız diyorlar. Semavi dinlerin en azından çoÄŸu ucuz yorumları da aslolanın bu dünyadan öte bir yerde olduÄŸunu, haliyle bu dünyanın boÅŸ olduÄŸunu pompalayarak dünyadan elini eteÄŸini çekmiÅŸ ermiÅŸlerin dingin huzurunu överler. BildiÄŸimiz, tanıdığımız bir ÅŸey bu haliyle ataraksiya. Kedinin ulaÅŸamadığı ciÄŸere pis demesinin biraz daha karmaşık hali sadece.

   Ama huzura ulaÅŸmak için eriÅŸemediÄŸin, ya da istediÄŸin gibi olmayan ÅŸeylerin önemsiz olduÄŸuna inanmak açıkça hile yapmak deÄŸilse nedir? Aslolan, ki Epikür de nispeten bu yönde bir yoruma sahip, dünyayı olduÄŸu gibi kabullenip, arzularının, eriÅŸemediklerinin, ve hatta dünyadaki kötülüÄŸün -farkında olup-; bunların tamamını olduÄŸu gibi -kabullenmek-ten geçiyor. En karanlık günde bile bir "C'est la vie..." ya da bir "Hayat zor..." çekip; sinirlenmeden, kafaya takmadan; herkese, her ÅŸeye "hepinize iyi niyetle gülümsüyorum" diyebilmekte aslında erdem.

   Tabii kolay deÄŸil bunu yapmak; hatta insani olarak mümkün mü ondan bile emin deÄŸilim. Eninde sonunda sınırını zorlayan birÅŸeyler çıkıyor insanın: Mesela sevdiÄŸin bir ülkenin insanlarının bir yarısı ısrarla hiç olmayacak bir adama oy verince, öbür yarısından çıka çıka iyi eÄŸitilmiÅŸ bir ÅŸempanzenin düÅŸünsel derinliÄŸine sahip siyasi yorumlar çıkınca; ömrünü bir ideale adamış görünen insanların (mesela biz fizikçiler?) egodan baÅŸka bir ÅŸey kovalamadığını görünce; bir ÅŸekilde kendi kendini hayal kırıklığına uÄŸratınca; ya da sevdiÄŸin birisi (ah ÅŸu kızlar!) uygun bir yerine uygun ebatlarda bir bıçak sokunca...insan ister istemez sinirleniyor. Sonrasında sinir ya da hiddet zamanla geçip gitse de illa bir kırgınlık kalıyor; ve iÅŸte bu kırgınlık zorlaÅŸtırıyor "Bu da böyleymiÅŸ..." deyip yolumuza devam etmeyi.

   Cümleten kolay gelsin efendim.

[Felsefe/Dünyayı Kurtarma Stratejileri] [Ansiklopedik/Ä°ÅŸe Yaramaz Bilgi] | Gönderen: tassadar |  Yorumlar (2)

Yorumlar

Sana cevaplar hazırladım...   [Emre Sururi, 6 Mayıs 2014 Salı, 23:47]

Merhaba Sevgili T.,

Şimdi kalkıp da elinde/duvarında kapı gibi felsefe diploması olan biriyle aşık atacak değilim, o yüzden gittim, kirvem Şopi'nin kapısını çaldım, sana laflar hazırladı...

diyecektim ki, bir türlü onca ahkam kipatının içinde aradığım yeri bulamadım (aradığım yer, Şopi'nin kahvede mucize traş bıçağı satmaya hazırlanan Ziya misali, coşkulu bir taksimden sonra ("hayat vırvır, zırzır, vs.."), bir anda çantasından çıkardığı o pek bayıldığı Buda'nın maharetlerini, nasıl da çitilemeden Nirvana'ya erdirdiğini ballandıra ballandıra anlattığı yer idi), o kısmı bulamayınca tekrar kapısını çaldım, öğüt istedim, senin de tahmin edeceğin üzere "istemezsen ihtiyaç duymazsın, yokluğunu da hissetmezsin" dedin, ha bir de: "hayata köpek çektir, o senin peşinden koşsun, sakın ha yüz verme!" dedi.

Bazen içimden öyle bir geliyor ki... Neyse, boşver, bir sigara ver bana. (kaynakça: http://www.youtube.com/watch?v=-ggXdDFkcbI)

Sen haksızsın Sururi...   [Turan, 9 Mayıs 2014 Cuma, 17:23]

"Kahvede mucize traş bıçağı satmaya hazırlanan Ziya" ile bizim Ziya'nın bir alakası var mı acaba; bizimkisi de birgün fiziği bırakırsa bu işlere girer mi, ne dersiniz?

İçinizden geleni merak etmekle birlikte tavsiyenize uyarak boşveriyorum; sigaraya başladım başlayacağım zaten, bir tane beraber yakalım da iş güç stresini de atalım.

(Bu arada Şopi iyi demiş ama kendisini ezik saydığımdan prensip olarak takdir edemiyorum, kusuruma bakmayın. :P )

Yorum Ekleme

Adınız :
Web Sitenizin Adresi : http://
Başlık :
e-posta Adresiniz :
(e-posta adresiniz gizli tutulacaktır)
Yorumunuz
<Bot Koruması> Lütfen yandaki sayıyının bir fazlasını giriniz
Yorumunuzun görünmesi için blog sitesinin sahibi tarafından onaylanması gerekmektedir.

Eğer bu sunucu üzerinde herhangi bir hesabınız varsa, yorumunuzu girmeden önce giriş yapın; böylelikle hem yorumunuzun görülebilir olması için onaylanmayı beklemezsiniz, hem de isminizi, e-posta adresinizi girmekten kurtulursunuz.. :)

CAPTCHA sistemi: Meezerk.com Copyright (C) 2004 Daniel Foster

Takvim

Aralık2014

Oca

P

S

Ç

P

C

C

P

25

26

27

28

29

30

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

1

2

3

4

5

Bağlantılar

Epigraf
Karalamalar
Çiçek Güncesi
Sakız Kağıdı
Godot'yu Bekledim

Resim Galerisi

Arama

ArÅŸiv


powered by / kullanılan ana yazılım
GUBEN blogger by emre sururi

hosted by / barındırma
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
RSS Beslemesi
Yorumlar - RSS

Tüm Kategoriler
Genel/Geyik
Felsefe/Dünyayı Kurtarma Stratejileri
Ansiklopedik/Ä°ÅŸe Yaramaz Bilgi
Hayat/Sürünme Tecrübeleri
Sanat/Manat/Edebiyat