Seksen Günde Devri Alem

Ana Sayfa || giriÅŸ

Uçmak
9 Mayıs 2010 Pazar, 20:08

   Çok deÄŸil bir iki yıl önce, benden birkaç yaÅŸ büyük (ve de kıtalararası hayatta birkaç yıl ileri) bir arkadaşım "Hani yolculuk deyince aklına otogarlar gelir ya insanın, o artık deÄŸiÅŸti, benim aklıma havaalanları geliyor" demiÅŸti de ben ukala diye terslemiÅŸtim. Efendim, hayat bu, tükürdüğünü yalatmakta üstüne yok. Artık ben de yolculuk deyince havaalanlarını düşünür oldum. Eve giderken 10000 km yolu otobüsle gelecek deÄŸilim heralde. Ama yine de bu 'uçaklaÅŸma' trendi canımı sıkıyor. Zengin düşmanı züğürt öğrenci triplerimden biri galiba bu da. (Aman ne züğürttük ya neyse.) Hani 70'lerin Türk filmlerinde Paris'e uçan sosyete kokonaları vardır ya, onlar gibi hissediyorum hala her uçaÄŸa binerken.

   Not: Åžimdi buna yorum olarak "Ay ÅŸekerim tabii bir de olayın çevre boyutu var, acayip karbondioksit salıyor o uçaklar..." demeyi düşüyorsanız demeyin, kesin baÅŸka biri daha vardır aynısını yazacak olan.

[Hayat/Sürünme Tecrübeleri] | Gönderen: tassadar |  Yorumlar (1)

Ä°nek olmak
9 Şubat 2010 Salı, 12:56

   Yıllar önce (takriben 3-4 yıl olsa gerek) tez hocasını anlatan bir master öğrencisi görmüştüm. Adamın standartlarına çıkmanın ne kadar zor olduÄŸunu anlattıktan sonra "O kadar çok çalışıyor ki ailesi ile haftada bir gününü filan ancak geçiriyormuÅŸ..." demiÅŸti. Düşünsenize, haftada 6 gün çalışacaksınız; sadece bir tam gününüzde çoluk-çocukla eÄŸleneceksiniz. Breh.

   Sonra, CSI New York'da iÅŸkolik bir amca vardı (ki hala vardır heralde ama benim ilgi alanımdan çıktığı için kendisinin yok olduÄŸunu varsayabiliriz, ne de olsa dünya benim etrafımda dönüyor). Bir gün bir otel odasından kanıt toplarken iÅŸ arkadaşı "Gece uykun kaçınca ne yaparsın?" diye sormuÅŸtu, adam da "Çalışırıııım, baÅŸka ne yapıcam ki..." demiÅŸti de hatun kiÅŸiden "Seni deÄŸil be normal insanları soruyorum, ipucu arıyoruz burda!" diye zılgıtı yemiÅŸti. O zamanlar çok uzak görünmüştü; yani insan gece uykusu kaçınca televizyon izler, bilemedin kitap okur, bilgisayar oynar di mi? Çalışmak da ne?

   Bu noktaya kadar okuduysanız yavaÅŸtan tahmin ediyorsunuzdur ne diyeceÄŸimi: Evet, artık bu iki örnek de hiç de uzak, olmadığım ya da olmayacağım ÅŸeyler gibi görünmüyorlar bana. Ne oldu, nasıl oldu anlamadım ama hakkaten de üniversiteye girdiÄŸim andan itibaren her basamakta daha fazla vaktimi bilgisayar/kitap/kağıt başında öldürür oldum. Ä°yi bir ÅŸey mi, yoksa insaniyetten uzak bir yaratığa mı dönüşüyorum göreceÄŸiz. Kalp için de iyi deÄŸil derler hırs küpü olmak. Hadi bakalım...

[Genel/Geyik] [Hayat/Sürünme Tecrübeleri] | Gönderen: tassadar |  Yorumlar (0)

Guvenlik
17 Ocak 2010 Pazar, 22:15

   Bir suredir sagda solda insanlardan duyuyordum: X isinli muhtelif yontemler yetmediginden olsa gerek insanlarin uzerlerinde/cantalarinda patlayici kalintisi ariyorlarmis. Asa gibi bir seyi cantaniza surup kutle spektrometresine sokuyorlar demislerdi. Son ucusumda guvenlikci adam uzerimi ararken hatunun biri de gelip uzerime bir kagit parcasi srdu, sonra yan odaya kostu. "Aaa, o ne ki ne?" soruma cevap vermedi elbetteki guvenlikci amca (Alman oldugu icin olabilir mi? Irkciliga basladim gene.) ama eger cok ilginc bir eglence anlayislari yoksa benim de uzerimden ornek aldilar belli ki.

   Lisedeyken ne zaman ogretmen biraz nasik olmayan bir sekilde bir sey istedigi an icimde bir ses "Bana ne, bana ne, itiraz edicem ben!" diye bagirmaya baslardi. Artik buyudum de bastirabiliyorum zannediyordum bu sesi ama meger hala varmis, sadece biraz daha kuvvetli bir otoriteyi bekliyormus. Iste bu yukarida bahsi gecen andan beri kafamda "Ben bu adamlari nasil ugrastiririm?" sorusu donuyor. Bulabilsem uzerime patlayici surup oyle havaalanina gidecegim. Uzerimde iz bulsalar ama cantamdan bomba cikmasa beni hapse atabilirler mi? Kac saat sorgularlar, ucusu iptal ederler mi, omrum boyunca ekstra kontrolden mi gecirirler her ucaga binisimde? Ya da direkt burdan sinirdisi filan mi ederler acaba?

   Ve daha da onemlisi, ben bunlari buraya yazdim diye basim belaya girer mi?

   Bu arada, bu Turkce klavyesiz ilk girisim oldu. Icimdeki duzen meraklisi kil adamin acayip sinirleri bozuldu Turkce karakter kullanmadan yazmama ama ne yapayim, hic yazmamaktan iyidir heralde.

[Felsefe/Dünyayı Kurtarma Stratejileri] [Hayat/Sürünme Tecrübeleri] | Gönderen: tassadar |  Yorumlar (4)

Kahvemin ÅŸekeri
19 Kasım 2009 Perşembe, 02:52

   Son zamanlarda irademi en çok zorlayan ÅŸey kahveme ÅŸeker koymamak. Her sabah ÅŸeker kavanozuna (ya da dışardan alıyorsam mini mini kağıt ÅŸeker poÅŸetlerine ya da sıvı halde bir ÅŸey akıtan o acayip makineye) iki üç saniye bakıyorum; o arada beynimde fırtınalar kopuyor, nefsim çırpınıyor. Sonra ÅŸeker koyuyor ya da koymuyorum, hayat devam ediyor. Ama ne kadar triÅŸkadan bir hayat kurmuÅŸum kendime yahu; bir aksiyon olmamasını anlarım ama aksiyonun teorisi bile yok üzerinde düşünüp irademi sınayacak.

   Bu arada galiba hayatımda ilk defa az önce triÅŸka yazdım. Acaba doÄŸrusu tiriÅŸka ya da trışka mı? Sözlükte olur mu? Çok egzantirik durdu yazınca.

[Genel/Geyik] [Felsefe/Dünyayı Kurtarma Stratejileri] [Hayat/Sürünme Tecrübeleri] | Gönderen: tassadar |  Yorumlar (2)

Google
27 Ekim 2009 Salı, 04:14

   Deminki mesajı yazdıktan sonra aklıma geldi: Sitenin bir yerinde de "web sitenize altavista arama motorunu nasıl eklersiniz"i anlatmışım. Yani google öncesi devirlermiÅŸ. Geçen gün bizim Paul'la konuÅŸuyordum (arxiv'ı yapan adam bu Paul dediÄŸim, kahveden arkadaşım olduÄŸu ve her gün tavla attığımız için 'bizim Paul' diye hitap ediyorum); "Ya Tassadar Abi," dedi; "Bu sene üniversiteye giren çocuklar Google öncesi devirleri bilmiyorlar artık, farkettin mi?" dedi. Yani elemanlar doÄŸduklarında Simpsons bilmem kaçıncı sezonundaydı, Michael Jackson benden beyazdı; bu geyikler eskidi belki ama hakkaten de ilk dönem ödevini Google'da yapmış insanların üniversiteye gelmiÅŸ olmaları korkutucu di mi?

   Geçen günlerde bir xkcd karikatürü vardı bunla ilgili. Ama üşendim, arayamıycam valla ÅŸimdi.

[Genel/Geyik] [Felsefe/Dünyayı Kurtarma Stratejileri] [Hayat/Sürünme Tecrübeleri] | Gönderen: tassadar |  Yorumlar (3)

Takvim

Aralık2014

Oca

P

S

Ç

P

C

C

P

25

26

27

28

29

30

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

1

2

3

4

5

Bağlantılar

Epigraf
Karalamalar
Çiçek Güncesi
Sakız Kağıdı
Godot'yu Bekledim

Resim Galerisi

Arama

ArÅŸiv


powered by / kullanılan ana yazılım
GUBEN blogger by emre sururi

hosted by / barındırma
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
RSS Beslemesi
Yorumlar - RSS

Tüm Kategoriler
Genel/Geyik
Felsefe/Dünyayı Kurtarma Stratejileri
Ansiklopedik/Ä°ÅŸe Yaramaz Bilgi
Hayat/Sürünme Tecrübeleri
Sanat/Manat/Edebiyat

<-Önceki || Sonraki->