Seksen Günde Devri Alem

Ana Sayfa || giriÅŸ

Kestaneli Çikolata.
1 Åžubat 2007 PerÅŸembe, 11:09

Ülker sonunda kestaneli çikolatayı yapmış. Şiddetle öneririm. Çikolatalı kestane şekerleri birkaç senedir var aslında pastanelerde, bu da biraz onlara yakın ama süpermarket raflarında kesinlikle yeni bir şey. Yeri gelmişken de çikolatasız bir hayatın hata olduğunu belirtelim.

[Genel/Geyik] | Gönderen: tassadar |  Yorumlar (0)

Evrim, Zeka ve DiÄŸer Sorunlar.
1 Åžubat 2007 PerÅŸembe, 20:06

Bütün sorunların kaynağını buldum, daha doğrusu bir arkadaş buldu, ben de ondan çalıyorum: Evrim homo erectus'ta durmalıydı. O zaman ne çevre kirliliği, ne küresel ısınma, ne angst, ne kuantum, hiçbir sorunumuz olmazdı. Ne dert varsa başımıza zeka açtı.

[Felsefe/Dünyayı Kurtarma Stratejileri] | Gönderen: tassadar |  Yorumlar (4)

Dark Moor.
1 Åžubat 2007 PerÅŸembe, 21:54

Metalci dediğin çıksa çıksa Finlandiya'dan çıkar (Stratovarius, HIM, Nightwish, vs, vs.); bir ihtimal Alman da olabilir (Blind Guardian, Rammstein). Ama mesela İspanyol metalci kulağa komik geliyor, di mi? O kadar da gelmemeliymiş. Dark Moor diye bir grubun daha piyasaya çıkmamış albümü 'Tarot' geçti elime. (Bayram'ın günde 8 yeni grup deneme yeteneği sağolsun.) Adamların uluslararası piyasaya verdikleri ilk albümleri sanırım. Bomba gibi geliyorlar diyebiliriz. Tarot kartlarının her birine (hepsine değil sanırım) birer şarkı yazıp albüm yapmak gibi ilginç bir fikri hayata geçirmişler. Güzel olmuş. 'The Moon'da Beethoven'ın 5. Senfonisini ve Ay Işığı Sonatını 'kavır'lamışlar ki bence güzel olmuş. O 5. senfoniyi zamanında Malmsteen çalmıştı, bence rezil etmişti. Bunlar da biraz suyunu çıkarmışlar gibi ama gene de güzel. Öyle işte. Öneririm.

[Sanat/Manat/Edebiyat] | Gönderen: tassadar |  Yorumlar (0)

Kara KuÄŸular.
2 Åžubat 2007 Cuma, 15:12

Mantıkta iki çeşit çıkarım yolu var temel olarak. İlki 'tümdengelim', ya da daha havalı adı ile 'deduksiyon'dur. Eğer bir grubun tamamı için geçeli olan bir şey biliyorsanız, bunu grubun elemanlarına da uygulayabilirsiniz. Bunun klasik örneğini yalnımıyorsam Aristo vermiş zamanında:

* Bütün insanlar ölümlüdür.
* Sokrat bir insandır.
* Öyleyse Sokrat da ölümlüdür.

Rahmetli baldıranı içtikten sonra pek yaşamadığına göre yanlış bir çıkarım yapmamışız sanırım.

İkinci çıkarım yöntemi ise tümevarım, yani 'indüksiyon'dur. Bu da şu şekilde işler: Eğer bir kümenin bütün elemanlarının her biri hakkında geçerli olan bir şey biliyorsanız, bunu kümenin geneline uygulayabilirsiniz. Yani teker teker bütün insanları gözlemledikten ve hepsinin ölümlü olduğunu gördükten sonra "Bütün insanlar ölümlüdür." diyebilirsiniz.

Ama şöyle bir sorunumuz var; bizim bütün insanları teker teker öldürüp faniliklerinden emin olma gibi bir şansımız yok. O yüzden tümevarımı daha çok sazanlık yapmak için kullanırız. Yani şu ana kadar etrafımızda çok sayıda fani insan görmemize rağmen sonsuza kadar yaşayan kimseyi görmemiş olmamızı, bütün insanların ölümlü olduğuna inanmak için yeterli görürüz.

Bu yöntemin de klasik örneği kuğulardır. "Şu ana kadar gördüğümüz bütün kuğular beyazdır. Dünya üzerindeki bütün kuğuları görmemiş olsak bile, hepsinin beyaz olduğunu çıkarabiliriz." şeklindedir. Ama burda bir hata payı elbette var; yani görmediğimiz bir yerde siyah bir kuğu olabilir pekala, değil mi?

Varmış zaten. Avusturalya'da 1697 yılında bulmuşlar. Ve bu bahsettiğim örnekten o zaman da bahsedildiği için hoş bir yankı üretmiş varlıkları Avrupa'da...

Kara KuÄŸu.

[Felsefe/Dünyayı Kurtarma Stratejileri] [Ansiklopedik/Ä°ÅŸe Yaramaz Bilgi] | Gönderen: tassadar |  Yorumlar (3)

Ak Sakal.
4 Åžubat 2007 Pazar, 15:12

Saçlarımda ilk beyaz teli sanırıııııım üniversite 2. sınıftayken falan bulmuştum. Daha doğrusu arkadaşlardan biri bulup kopardıktan sonra elime vermişti. O zamandan beri gördüğüm her beyaz teli sayar ve "kır saçlı adam karizması" yapacağım diye sevinirim ama toplam 6-7 taneden fazla olmadıkları için maalesef hala yaşıma uygun bir saç rengim var.

Ama dün tesadüfen sakalımda bir tane beyaz tel buldum. Koparıp incelemek istedim (destructive measurement) ama can acısına dayanamadığımdan eve gelince makasla koparıp bakayım dedim. İyi, güzel. Bunun sayısı artarsa en azından insanlara sözümü dinletmemi sağlayacak bir şeyim olmuş olacak. Heh heh heh...

[Genel/Geyik] [Hayat/Sürünme Tecrübeleri] | Gönderen: tassadar |  Yorumlar (0)

Takvim

Oca

Åžubat2007

Mar

P

S

Ç

P

C

C

P

29

30

31

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

1

2

3

4

Bağlantılar

Epigraf
Karalamalar
Çiçek Güncesi
Sakız Kağıdı
Godot'yu Bekledim

Resim Galerisi

Arama

ArÅŸiv


powered by / kullanılan ana yazılım
GUBEN blogger by emre sururi

hosted by / barındırma
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
RSS Beslemesi
Yorumlar - RSS

Tüm Kategoriler
Genel/Geyik
Felsefe/Dünyayı Kurtarma Stratejileri
Ansiklopedik/Ä°ÅŸe Yaramaz Bilgi
Hayat/Sürünme Tecrübeleri
Sanat/Manat/Edebiyat

Sonraki->