Çiçek Güncesi / Nergis

Ana Sayfa || giriş

Gurbet İnsana Neler Yaptırıyor
16 Kasım 2008 Pazar, 23:44



Bir tepsi mantı

Yaz başında Macar arkadaşlarımız bizi yemeğe davet etmiş, Macar Gulaş pişirmişlerdi. Bize bankanın yemekhanesinde Macar Gulaş diye verdikleri şeye hiç benzemiyordu neyse ki. Tas kebabının sulusu gibiydi daha çok. Zaten onlar çorba diye bahsediyorlar. Gayet güzeldi, afiyetle yedik. Sonra tatil dönemi, misafir silsilesi, yeni eve yerleşme filan derken nihayet ağırlama sırası bize geldi. Biz de Türk yemeği ikram edelim bari deyip, mantı yapmaya karar verdik. Gittik IKEA'dan bir merdane aldık, kolları sıvadık. Annemin bana kimbilir ne zaman yazdırdığı İffet Hanım'ınkinden* hallice tarifle başlayıp internetten bulduklarımızla devam ettik. Açtık, kestik, doldurduk, büktük, buzluğa attık.


Adım adım


Yaptığımız gün birazını pişirip tadına bakmıştık zaten, güzeldi; dün de hem Macarlar hem de Türkler afiyetle ikişer üçer tabak yediler. Üstüne de bir tepsi kadayıf, olmuşken tam olsun diye. Buradaki dönercilerin sattığı, üstüne sarımsaklı mayonez boca edilmiş kıymasız 'Türk pizzası' lahmacunlardan ya da aynı tabakta yarım kavunla birlikte servis edilen iskenderlerden yeyip de Türk yemeği yedik zannetmesinler, değil mi?


*Avrupa Yakası'nın bir bölümünde Aslı annesinden tarif alıp bir şey pişirmeye çalışıyordu ama hiç güzel olmuyordu. En sonunda İffet Hanım'ın, senelerce uğraşıp en lezzetli halini bulduğu tariflerini paylaşmamak için tarif defterini sakladığı, tarifleri de eksik verdiği meydana çıkıyordu.

[Yersen] [Delft'te] | Gönderen: nergis |  Yorumlar (1)

Brokoli
13 Kasım 2008 Perşembe, 21:41

Bugün pazarda gördüm bunu. 'Yeşil karnabahar' yazmışlardı üstüne. Çok pütürlü göründü gözüme, almadım o yüzden ama merak ettim. Adı 'Romanesk Brokoli' imiş, Wiki sağolsun. Fotoğraf da oradan. 16. yüzyıldan beri varmış, hayret, ben hiç görmemişim. C vitamini, lif ve fraktal bakımından zenginmiş. En güzeli çıtır çıtır çiğ yemekmiş. Sanki yemek için değilmiş de, pencerenin önüne koymak içinmiş gibi. Herhalde kabarcıklarını dişlemeden önce görüntüsüne biraz alışmak lazım. Baktıkça da bakası geliyor insanın. Biraz küçültmüştüm fotoğrafı, detayları kayboldu sanki, tekrar büyüttüm. İki saattir bakmaktan yazıyı yazamıyorum. Çok ilginç.

Yeme de uzakta tut :P

[Yersen] | Gönderen: nergis |  Yorumlar (2)

Diyalog
26 Mayıs 2008 Pazartesi, 02:07

SAHNE. Bir yemek masası, masanın üzerinde iki bilgisayar ve çeşitli eşyalar; anne, baba, çocuk. Çocuk masanın bir tarafına oturmuş bilgisayarda Barbapapa seyretmektedir. Karşı tarafta oturan anne çocuğun ön dişleriyle bir şey çiğnemekte olduğunu farkeder. Masada herhangi bir gıda olmadığını bilen anne aklından bir sürü şey geçirir. Kırıntı mı kalmış? Laptopun lastik ayağı, masadaki kağıtlardan bir parça? Düğme? Toka? Telaşlandığını hiç belli etmeyen bir ses tonuyla sorar. Çocuk gözünü çizgi filmden ayırmadan sükunetle cevap verir.


ANNE:Ne yiyorsun kızım?
ÇOCUK:Sünük.

[Ece Böcee] [Yersen] | Gönderen: nergis |  Yorumlar (4)

Ugli
15 Mart 2008 Cumartesi, 01:41

Geçen hafta pazarda bir meyveye rastgeldik. Yazık, kötü portakal gibi görünüyor. Jamaika'dan geliyormuş. 'Ugli' markası tabii, Jamaikalılar tangelo diyorlar. Mandalina ile greyfurt kırması olduğu söyleniyor. Dilimleri portakal büyüklüğünde, mandalina tadında, greyfurt gibi kalın zarlı. O zaman mandalina yeriz, ta oralardan getirip de tanesini bir kilo portakal fiyatına satmalarına gerek yok. Tipini de şöyle göstereyim:


ugli

http://en.wikipedia.org/wiki/Ugli


Ugli'nin ne şahane bir meyve olduğunu anlata anlata bitiremeyen şu sitede 'Ugli Duckling' yaratıcı ismine sahip bir de tarif var.

[Bır bır bır] [Yersen] | Gönderen: nergis |  Yorumlar (0)

Cranberries
10 Mart 2008 Pazartesi, 23:05

Müziğini çok severim, meyvesini de seveceğimden emindim. Türkçesi yaban mersini imiş ama bana bir şey ifade etmedi çünkü cümle içinde kullanmam gerekirse: "Ben yaban mersini görmedim." Geçen gün markette kuru üzüm paketlerinin yanında rastladım. Aynı sarı üzümler gibi -çok kuru olmaz ya onun kurusu, o kıvamda, çok çekici bir renkte "Al beni, al beni." diyorlardı. Demeseler de alırdım zaten. Adının 'berry'sinden anlaşılacağı gibi mayhoş, keke de çok yakıştı. Komşum söyledi, Amerika'da Şükran Günü yemeklerinde çok kullanılırmış. Şöyle de bir resim buldum:

cranberry

(http://www.veseys.com/ca/en/gardeninfo/reference/recipes/cranberry)

Arka bahçenizde vardır belki de siz alelade bir çalı sanıyorsunuzdur, tanıyın, meyvaları boşa gitmesin. Şurada da ağız sulandırıcı bir foto var ama satılıkmış galiba, buraya yapıştırırsam belki parasını isterler, onun için isteyen gidip baksın.

[Yersen] [Delft'te] | Gönderen: nergis |  Yorumlar (11)

Takvim

Aralık2012

Oca

P

S

Ç

P

C

C

P

28

29

30

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

1

Bağlantılar

Karalamalar
Epigraf
Baking Fairy
Ece'nin fotoları
Seksen Günde Devri Alem
Her Telden Bir Blog
Sütlü Kahve
Yaşam, Evren ve OBM Hakkında Her Şey

Resim Galerisi

Arama

Arşiv


powered by / kullanılan ana yazılım
GUBEN blogger by emre sururi

hosted by / barındırma
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
RSS Beslemesi
Yorumlar - RSS

Tüm Kategoriler
Bır bır bır
Okur Yazar
İş, Güç!
Ece Böcee
Lay lay lay
Yersen
Pusetle Seyahat
Delft'te
Natur
Bask Elleri
Çocukla Seyahat

<-Önceki || Sonraki->