Çiçek Güncesi / Nergis

Ana Sayfa || giriş

Cranberries
10 Mart 2008 Pazartesi, 23:05

Müziğini çok severim, meyvesini de seveceğimden emindim. Türkçesi yaban mersini imiş ama bana bir şey ifade etmedi çünkü cümle içinde kullanmam gerekirse: "Ben yaban mersini görmedim." Geçen gün markette kuru üzüm paketlerinin yanında rastladım. Aynı sarı üzümler gibi -çok kuru olmaz ya onun kurusu, o kıvamda, çok çekici bir renkte "Al beni, al beni." diyorlardı. Demeseler de alırdım zaten. Adının 'berry'sinden anlaşılacağı gibi mayhoş, keke de çok yakıştı. Komşum söyledi, Amerika'da Şükran Günü yemeklerinde çok kullanılırmış. Şöyle de bir resim buldum:

cranberry

(http://www.veseys.com/ca/en/gardeninfo/reference/recipes/cranberry)

Arka bahçenizde vardır belki de siz alelade bir çalı sanıyorsunuzdur, tanıyın, meyvaları boşa gitmesin. Şurada da ağız sulandırıcı bir foto var ama satılıkmış galiba, buraya yapıştırırsam belki parasını isterler, onun için isteyen gidip baksın.

[Yersen] [Delft'te] | Gönderen: nergis |  Yorumlar (11)

Yorumlar

blueberry   [Ande, 11 Mart 2008 Salı, 00:31]

Blueberry yaban mersini ve gerçekten de mavi renkte ve blueberry muffin çok güzel; cranberry başka bişiy. "Frenk üzümü" olabilir, geçen sene Carrefour'dan bu resimdekilerin dondurulmuşunu almıştım (yoğurda karıştırıp yiyince de pek güzel), onun üzerinde "frenk üzümü" yazıyordu. Ama bir berry başka bir berry'ye benzer... Neyse, kızılcık denen şey olabilir mi acep?

Onu da yeriz :)   [Bengü, 11 Mart 2008 Salı, 01:01]

Kardeş ben de Moonstar'ın yalancısıyım. Zargan'da 'kızılcığa benzer bir meyve' demişler ki, senin bir berry bir berrye gel beraber dediğine uyuyor :) Kızılcık için ise, ikisi de 'cornelian cherry' demiş. O daha açık renk, sivri ve ekşi oluyor. Neyse canım, zaten "Suddenly something has happened to me / As I was having my cup of tea"

hmm..   [-, 11 Mart 2008 Salı, 16:29]

İtalya'da pazarda (evet pazarları var) ve manavda pek satıyorlar bu tür şeyleri, hatta böyle plastik bir kaba çeşnisini yapıyorlar çeşitli "berry" lerin. Pek güzel oluyor, bi mor büyükçe olanları var, bi böğürtlenimsi morlar var, yine böğürtlenimsi kırmızılar var, bide işte bu cranberries, benim yediklerim tatlı gelmişti, soylarını kurutmuştum yazın.

Yine de siz Hollanda manavlarından ne olduğundan emin olmadığınız şeyleri yemeyin.

'craaaaanberies' falan cikar, n'olur n'olmaz.

Berry & Nut   [Turan, 11 Mart 2008 Salı, 21:05]

Ya ben de bir sözlükte yaban mersini diye çevrildiğini hatırlıyorum; bir de hatırlarsanız Departed filminde kahramanın barda cranberry şerbeti içmesiyle dalga geçen adamı dövdüğü bir sahne vardı, orda da yaban mersini diyordu.

Blueberry muffin bence de pek güzel, katılıyorum.

Bir de kızılcık dalından sopa yapılıp adam dövülebilen bir ağaç sanırım; eğer bu cranberry çalı gibi bir şeyse kızılcık olmaması lazım demek ki.

Ya sorun vişneden böörtlene kadar her şeye "bilmem-ne-beri" ve fındıktan at kestanesine kadar her şeye "bilmem-ne-nut" diyen bu gavur milletinde bence. Adamlara kalsa çokonat bile bir çeşit kabuklu yemiştir eminim.

hmm...   [-, 11 Mart 2008 Salı, 22:50]

Ya siz gavuristanda hiç "kruyemişçi" gördünüz mü?

yabanmersini resmi icin...   [Ande, 11 Mart 2008 Salı, 23:43]

bkz:

http://www.rizede.com/Rize/?rize=likapa

Sanirim dizileri cevirenler de Moonstar kurbani... :(

Yemiş   [Bengü, 12 Mart 2008 Çarşamba, 00:48]

Barış, bagajını hafifleteyim, bilmem-ne-nut'ın envai çeşidi mevcut burada, marketin ilgili reyonunda çığ gibi. Ay çekirdeği ile kabak çekirdeğini de ekmeklerden esirgemiyorlar, bir somun ekmeğin üzerinden/içinden iki avuç çıkıyor en azından. Ama ille de çitlemek istiyorum diyorsan biraz al yanına. ;)

Başlıksız   [Turan, 14 Mart 2008 Cuma, 17:06]

Hımmm evet hakkaten de bu yaban mersini resmen blueberry...

Şükran günü yemeği ile ilgili bir not: Adamlar hindili sandviç yapıp arasına cranberry reçeli koyuyorlar. Rezil bir şey, hem tuzlu hem tatlı yani...ögh.

Başlıksız   [Seda, 16 Mart 2008 Pazar, 12:18]

durumu iyice çıkmaza sokup, lingonberry olabilir bunlar demek istiyorum! yani en azından burada öyle diyorlar. türkçesi hangi meyveye tekabül ediyo bulamadım, zaten benim de daha önce görmüşlüğüm yok. ama acayip lezzetli, başlayınca durduramıyorum kendimi! :)

Başlıksız   [Bengü, 16 Mart 2008 Pazar, 15:04]

Lingonberry nedense tanıdık geldi, düşününce bulamadım ama Wiki söyledi: IKEA! Lingonberry ve gooseberry reçellerini sayesinde tanıdık. Hatta dolapta gooseberry olanından var bir kavanoz.:) Bu, Türkiye'de 'Bektaşi üzümü' reçeli diye satılıyordu. Emre lingonberry'nin de kızılcık olduğunu hatırlıyor ama ben resminden benzetemedim doğrusu.

doğal yaban mersini üretim ve pazarlama   [Köksal, 22 Şubat 2009 Pazar, 23:12]

doğal yaban mersini üretim ve pazarlaması yapmaktayız.almak isteyenler bize ulaşabilirler.
köksal tüfekci
05372308568
GİRESUN

Yorum Ekleme

Adınız :
Web Sitenizin Adresi : http://
Başlık :
e-posta Adresiniz :
(e-posta adresiniz gizli tutulacaktır)
Yorumunuz
<Bot Koruması> Lütfen yandaki sayıyının bir fazlasını giriniz
Yorumunuzun görünmesi için blog sitesinin sahibi tarafından onaylanması gerekmektedir.

Eğer bu sunucu üzerinde herhangi bir hesabınız varsa, yorumunuzu girmeden önce giriş yapın; böylelikle hem yorumunuzun görülebilir olması için onaylanmayı beklemezsiniz, hem de isminizi, e-posta adresinizi girmekten kurtulursunuz.. :)

CAPTCHA sistemi: Meezerk.com Copyright (C) 2004 Daniel Foster

Takvim

Aralık2008

Oca

P

S

Ç

P

C

C

P

26

27

28

29

30

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

1

2

3

4

5

6

Bağlantılar

Karalamalar
Epigraf
Baking Fairy
Ece'nin fotoları
Seksen Günde Devri Alem
Her Telden Bir Blog
Sütlü Kahve
Yaşam, Evren ve OBM Hakkında Her Şey

Resim Galerisi

Arama

Arşiv


powered by / kullanılan ana yazılım
GUBEN blogger by emre sururi

hosted by / barındırma
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
RSS Beslemesi
Yorumlar - RSS

Tüm Kategoriler
Bır bır bır
Okur Yazar
İş, Güç!
Ece Böcee
Lay lay lay
Yersen
Pusetle Seyahat
Delft'te
Natur
Bask Elleri
Çocukla Seyahat