Çiçek Güncesi / Nergis

Ana Sayfa || giriş

Anıtlar Günü/Openmonumentendag*
15 Eylül 2009 Salı, 00:48





Geçen haftasonu Delft'teki anıt binalar bir ya da iki günlüğüne halka açıldı. Normalde biletle gezilen pek çok müze ve kiliseye giriş bedavaydı. Bunun yanında, anıt bina olan ancak şu anda şahsa ya da kurumlara ait olduğu için istediğiniz zaman girip gezemeyeceğimiz yapıları da gezmek mümkündü. Delft yukarıdaki fotoğrafta görünen yapılardan mütevellit bir şehir olduğu için anıt bina yönünden bayağı zengin. Program broşürü diye dağıtılan kitapçık insanın kolunu ağrıtacak cinstendi. Bir de "Aman anıt bu, ellemeyelim." demek yerine binaları çatır çatır kullandıklarından (böylelikle gayet bakımlı şeklide korunuyor) bugün merak ettiklerimi gezmek için güzel bir fırsat oldu. Cumartesi günü yeni kilise, city hall ve gizli bir katolik kilisesini gezdim. Pazar günü ise bir müze ve şimdi sular idaresi tarafından kullanılan bir saray yavrusunu ziyaret ettim. Müze kısmı kandırmaca olmuş, sadece bir odasını açmış, oraya da Delft'in arkeolojik geçmişini haritalar üzerinden anlatan bir sergi yerleştirmişlerdi. Saray yavrusunu ise rehber eşliğinde gezdiriyorlardı, bayağı detaylı olarak da anlatıyorlardı ama cehaletin gözü çıksın, sadece Hollandaca olduğu için ben kendi kendime odalara girip çıktım, binanın özgünlüğünü bozmadan nasıl da işe yarar hale getirdiklerine bir örnek daha görmüş oldum ve üşüye üşüye eve döndüm.

Cumartesi günkü gezim daha güzeldi. Yeni kiliseye bir kere girip kulesine tırmanmıştık ilk geldiğimiz sene. Biraz zorlu bir tırmanış olmuştu -özellikle kucağında hareket halindeki bir ağırlıkla tırmanan Emre için- sonra içini gezecek halimiz kalmamıştı. Bu sefer rahatça gezdim. İç düzenlemesi çok ilginçti. Klasik kilise planında ama transeptten sonrasını mozolelere ayırmışlar. Geriye kalan kısımda da orta nefi enine kullanmışlar. Sonradan protestan olunca mı değiştirdiler acaba bilmiyorum, uydurmayayım ama o yüksek sütunların, karanlık tavanın ve camlardaki vitrayların arasında çok samimi bir ortam oluşmuştu. Şuraya planını koydum. Meydanın diğer ucundaki city hall'ü gezerken, kendisinin tam karşıdan havalı bir kartpostal fotoğrafını çekebildim:









O üst kısım bizim sandığımız gibi bir yangın sebebiyle kararmamış. Belçika taşından yapılmış. Meğer Belçika taşı (neyse artık) çok kir tutarmış, bu taraf da Delft'in hakim rüzgarına maruz kaldığından kirlenmiş.

Aşağıdaki de eski kilise, onu daha önce gezmiştim. Aslında yeni kiliseden sonra tamamlanmış ama yapımına daha önce başlandığı için adı eski kilise diye kalmış. Kulenin eğik gittiğini yaparken farketmişler ve üst kısımlardaki külahları yere dik yapmışlar. Ama görüldüğü gibi, görünüşü kurtaramamışlar. Bir ara devrilecek diye korkup gölgesinin düştüğü evleri boşaltmışlar ama biraz inceleyince eğik ama sağlam olduğunu, öylece durduğunu görmüşler ve kendi haline bırakmışlar. Bu sokaktan daha bir belli oluyor ne kadar eğik olduğu:












* Open Monuments Day

[Delft'te] | Gönderen: nergis |  Yorumlar (0)

 

Yorum Ekleme

Adınız :
Web Sitenizin Adresi : http://
Başlık :
e-posta Adresiniz :
(e-posta adresiniz gizli tutulacaktır)
Yorumunuz
<Bot Koruması> Lütfen yandaki sayıyının bir fazlasını giriniz
Yorumunuzun görünmesi için blog sitesinin sahibi tarafından onaylanması gerekmektedir.

Eğer bu sunucu üzerinde herhangi bir hesabınız varsa, yorumunuzu girmeden önce giriş yapın; böylelikle hem yorumunuzun görülebilir olması için onaylanmayı beklemezsiniz, hem de isminizi, e-posta adresinizi girmekten kurtulursunuz.. :)

CAPTCHA sistemi: Meezerk.com Copyright (C) 2004 Daniel Foster

Takvim

Aralık2009

Oca

P

S

Ç

P

C

C

P

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

1

2

3

4

Bağlantılar

Karalamalar
Epigraf
Baking Fairy
Ece'nin fotoları
Seksen Günde Devri Alem
Her Telden Bir Blog
Sütlü Kahve
Yaşam, Evren ve OBM Hakkında Her Şey

Resim Galerisi

Arama

Arşiv


powered by / kullanılan ana yazılım
GUBEN blogger by emre sururi

hosted by / barındırma
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
RSS Beslemesi
Yorumlar - RSS

Tüm Kategoriler
Bır bır bır
Okur Yazar
İş, Güç!
Ece Böcee
Lay lay lay
Yersen
Pusetle Seyahat
Delft'te
Natur
Bask Elleri
Çocukla Seyahat