Çiçek Güncesi / Nergis

Ana Sayfa || giriş

And it rained and rained, rained and rained...
22 Haziran 2010 Salı, 00:10

Bu şarkıya takılmıştım son günlerde, durmadan dinliyordum. O "...when it rains and rains, rains and rains..." dedikçe yağmur da dışarıda yağıyor da yağıyordu. Biz 'bardaktan boşanırcasına' deriz ya, İspanyollar 'leğenden boşalırcasına' diyorlarmış (ya da kovadan, defterim yanımda değil kontrol edemiyorum şimdi), miktar farkını çok güzel anlatıyor; yağan yağmur deyimin hakkını veriyor gerçekten. Daha bir gün önce Nuran'la konuşmuştuk, Bilbao'ya düşen yıllık yağmur miktarının Londra'dan daha çok olduğunu duyunca çok şaşırdığını söylemişti. İşte ertesi gün bir haftadır azar azar yağan yağmur hızlandı, metrekareye bilmemkaç litre düşmeye başladı, bizim evin kenarında akıp giden Gobela Nehri'ni (dere aslında) taşırıverdi. Hollanda'da iki yıl deniz seviyesinin altında oturduk, paçalarımız bile ıslanmadı da, Allah'ın İspanya'sında sele kapıldık.

Sabah kalkıp kıymalı börek yaptım. Yola gidiyoruz ya, buzlukta kıyma kalmış bir paket, onu bitireyim, hem de derste yeriz dedim. Ece'yi okula bıraktıktan sonra kursuma gittim. Çok yağıyordu, kendi kendime dedim ki bu yağmurda kursa mursa gidilmez ama son günüm, tatilden döndüğümde dersler bitmiş olacak, gideyim de vedalaşayım. Döndüğümde apartmanın kapısının önüne kum torbaları yığmışlar, gazeteciler fotoğraf makinalarını kurmuş, belediye görevlileri, itfaiyeciler, bir yığın insan evin önüne doluşmuş dereye bakıyordu. Ben içeri girdim, Lourdes geldi. Lourdes benim öğrencim, Türkçe öğreniyor. Biz çalışırken kapı, telefon durmadı. Belediyeciler pencereden bakarolun, su mazgal seviyesini aşarsa fena deyip gittiler. Bir de Carmen aradı sağolsun, var mı yaramaz bir durum diye, yok yok dedim. Lourdes gidince garaja gidip Ece'nin bisikletiyle oyuncak kutusunu eve getirdim ne olur ne olmaz diye; garaj ya, su girer ıslanır filan. O sırada itfaiyeciler içeri gelip su var mı diye baktılar, yerdeki eşyaları kaldırın dediler. Halının birini kaldırdım, Ece'nin odasındaki alçak raftaki kitaplarla yerdeki ıvır zıvırı salondaki koltuğun üstüne taşırken okuldan aradılar. Okulu tahliye ediyoruz, gelip alın çocuğu diye. Yolun yarısında bir teyze beni arabasına aldı, o da okula gidiyormuş. Çocukları alınca da sokağın başına kadar bıraktı bizi. O sırada su daha mazgalı filan aşmamıştı. Ben bir yandan toplanıp bir yandan alt çekmecelerdeki eşyaları üstlere aktarmaya başladım. Sonrası su gibi geçti. Evde mi kalacaksınız diye sordular, evet dedik. Sonra evden çıkacaksınız dediler. Ben Carmen'i aradım, öğlen aradığında gelin demişti (diye hatırlıyordum o sırada. Ama demiştir mutlaka; sadece dünya tatlısı değil, aynı zamanda insana her şeyi halledip çözebilecek güvenini veren biri.). Bu arada gelip gidip eşyaları daha yukarı, daha da yukarı, en yukarı koyun diyen itfaiyeciler bulduklarını üst kattaki komşuya taşımaya başladılar. Bize de "Hadi, hadi!" diyorlardı, ben de "Tamam, tamam!" diyordum. Bir yandan da elime geçen her şeyi bavul, çanta, çöp torbası, market poşeti, artık ne bulursam içlerine dolduruyordum. Sonra "Şu anda evinizi boşaltıyoruz." dediler ve bizi sırtlarına alıp dışarı çıkardılar. Meğer gel git yüzünden su en yüksek seviyesine çıkmak üzereymiş, derenin duvarı aşmasından korkmuşlar.

Resimde de görüldüğü gibi bizi evden aldılar, su girmemiş olan garaja taşıdılar, yarım yamalak bavullarımızla bir taksiye bindirip Carmen'e yolladılar.

Orada hemen elimizdekileri açıp ne var ne yok baktık. Ece'nin pijama torbası komşu teyzeye gitmiş ama mandal torbasını atmışım Paris bavuluna. Böreği en son can havliyle bir torbaya sokmuştum; buzluktan da annemlerin Şibe'ciğimle gönderdiği yufkaları aldım, akşam yiyeceğimiz İnegöl köfteleri de unutmadım, o kadar uğraştım, bırakır mıyım? Çamaşır makinasını boşalttığım torba da bizimle gelmiş ama pasaportlarımızı almamışım mesela. Diplomalarımızı bıraktım ama Ece'nin karnesini soktum çantama. Neyse, uçak biletimizi erteletemeyince eksik meksik yeniden ayarladık bavulları. Ertesi gün eve giremeseydik aklım kalacaktı ama girdik, gördük, pasaportlarımızı da aldık, gamsızca bindik uçağa: Ver elini Paris...

Böyle yazarken çok karamsarlaştı, aslında ben de ıslak paçalarım ve ayağımda terliklerle itfaiyecinin sırtında giderken gülüyordum. Hatta fotoğraf çekenleri görünce kelle gibi fotoğrafımı basacaklar bir de diye başımı duvardan yana çevirdim. İşe yaramış, benim fotoları basmaya değer bulmamışlar. Gece Carmen'de karşımızda Atatürk'ün portresi, Türk bayrağının altında yatarken de çok güldük ama artık neşeden mi laçkalaşan sinirlerden mi bilmem.

Bir yerde okumuştum; adamın biri demiş ki, dünyanın sonu hep kaos ortamı olarak tasvir edilir, bağırıp çağıran koşuşan insanlar, karmaşa, gürültü... Oysa bir gün yağan kar durmayabilir ve dünya yavaş yavaş beyazlığın ve sessizliğin içine gömülerek sona erebilir. Ne huzurlu bir son... Bizimki öyle deprem gibi bir felaket filan değildi sonuçta, hepimiz iyiyiz çok şükür, eve - eşyalara zarar gelmesinden başka bir tehlike de yoktu. Sadece her şey doğal, kontrol altında sanırken (ne olacak canım, yağmur yağıyor), sırf yağmur çok yağdı diye ne kadar çaresiz kalabildiğini görmek insanı -sonradan düşündükçe- dehşete düşürüyor.

[Bask Elleri] | Gönderen: nergis |  Yorumlar (10)

Yorumlar

8P   [Emre Sururi, 23 Haziran 2010 Çarşamba, 01:47]

böö!

hmm...   [-, 23 Haziran 2010 Çarşamba, 09:47]

Tekrar geçmiş olsun, ben de seni göremeyince fotoğrafları sen mi çektin acaba diye düşünmeye başlamıştım. Dönünce eviniz hazır olacak mı?

hazır?   [Bengü, 23 Haziran 2010 Çarşamba, 11:26]

Hangi evimiz?
Bu da dünün sürpriziydi. Ev sahibimiz "Dönünce nerede kalacaksınız, eve inspector gelene kadar giremezsiniz." diye bir mail atmış. Bir evi daha varmış, oraya gidebilirsiniz demiş, bakacağız işte..

Başlıksız   [Ebru, 1 Temmuz 2010 Perşembe, 11:22]

Gelmiş geçmiş olsun arkadaşım. Yani ciddi bir şey tabi ama fotoğrafı görünce çok güldüm. Ne yapayım? Bir de sen çok güzel anlatmışsın

Başlıksız   [Bengü, 1 Temmuz 2010 Perşembe, 12:45]

Sağol arkadaşım, taşınıp yerleşince tamamen geçmiş olacak inşallah. Fotoğrafa biz de hala gülüyoruz. Dün de bir arkadaşım gazetede "Genç çift evden çıkmak istemedi." diye yazdığını söyleyince daha çok gülmemiz geldi. Cehaletin gözü çıksın, okuyamıyoruz ki.. Neyse, bir boş zamanımızda google'a sorarız artık.

Başlıksız   [Ande, 1 Temmuz 2010 Perşembe, 23:48]

Gerçekten mi? Yoksa sazan mı oluyorum şu anda?

Başlıksız   [Bengü, 2 Temmuz 2010 Cuma, 01:40]

Yaa Handecim, çok ıslandık. Niye inanmadın?

Başlıksız   [Ande, 2 Temmuz 2010 Cuma, 10:23]

Onu demiyorum, "Genç çift evden çıkmak istemedi" yazmışlar mı gerçekten?

El Turko   [Bengü, 2 Temmuz 2010 Cuma, 11:26]

Dün bulduk gazeteden. "Türk çift evlerinden çıkmak istemedi. Bir arkadaşlarının çabasıyla (üst kattaki teyzenin kızı oluyor herhalde) ikna etmeyi başarabildik. Neden çıkmamakta ısrar ettiklerine bir anlam veremedik." diye yazmışlar. Böreklerimi sel sularına bırakacak değildim herhalde... :P
Bize evi bulan emlakçı teyze gazetedeki resmi görünce çok üzülmüş. Türkler diye herkes bizi tanıyor artık burada. Emre de okulda (bir kat daha) meşhur olmuş. Yakında Juan Carlos da yemeğe davet eder herhalde. :)

Başlıksız   [Ande, 2 Temmuz 2010 Cuma, 11:59]

Of ki of! Yani, ne diyeyim bilmiyorum. Size değil tabii ki, bu adamlara. Doğal felaketlerde insan psikolojisi cidden değişik oluyor. Hele sel, sizin de yazdığınız gibi böyle deprem gibi, birden bire olan bir şey değil, yavaş yavaş... "Acaba durur mu?" "Panik yapmaya gerek var mı?" filan gibi şeyler geçiyordur insanın aklından.

Ay, çok özür dileyerek, adamlara "Öküzler" demek istiyorum, vallahi içimden geldi.

Juan Carlos çağırırsa söyleyecek afili bir şeyler bulun bari. "Biz orada sadece evimizi değil, ...yi da terketmiyorduk" filan gibi. İspanya'nın bıdı bıdı değerleri filan gibi şeyler yazabilirsiniz o ... yerine. :P

Yorum Ekleme

Adınız :
Web Sitenizin Adresi : http://
Başlık :
e-posta Adresiniz :
(e-posta adresiniz gizli tutulacaktır)
Yorumunuz
<Bot Koruması> Lütfen yandaki sayıyının bir fazlasını giriniz
Yorumunuzun görünmesi için blog sitesinin sahibi tarafından onaylanması gerekmektedir.

Eğer bu sunucu üzerinde herhangi bir hesabınız varsa, yorumunuzu girmeden önce giriş yapın; böylelikle hem yorumunuzun görülebilir olması için onaylanmayı beklemezsiniz, hem de isminizi, e-posta adresinizi girmekten kurtulursunuz.. :)

CAPTCHA sistemi: Meezerk.com Copyright (C) 2004 Daniel Foster

Takvim

Aralık2010

Oca

P

S

Ç

P

C

C

P

30

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

1

2

3

Bağlantılar

Karalamalar
Epigraf
Baking Fairy
Ece'nin fotoları
Seksen Günde Devri Alem
Her Telden Bir Blog
Sütlü Kahve
Yaşam, Evren ve OBM Hakkında Her Şey

Resim Galerisi

Arama

Arşiv


powered by / kullanılan ana yazılım
GUBEN blogger by emre sururi

hosted by / barındırma
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
RSS Beslemesi
Yorumlar - RSS

Tüm Kategoriler
Bır bır bır
Okur Yazar
İş, Güç!
Ece Böcee
Lay lay lay
Yersen
Pusetle Seyahat
Delft'te
Natur
Bask Elleri
Çocukla Seyahat