Çiçek Güncesi / Nergis

Ana Sayfa || giriş

Ayşegül Markette
24 Kasım 2007 Cumartesi, 17:02

Markete her gidişimizde bir sürü şeye şaşırıyorum. O koca marketten et, peynir ve ekmek reyonlarını çıkar, geriye hiç bir şey kalmaz! Bir de hazır yemek tabii. Bakliyat yok mesela, (yani yok derken, belki de ben bulamıyorum, ne de olsa acemisiyim buraların hala) bir paket kırmızı mercimek buldum da Türk malı pul biberlerin yanında, gözlerim büyüdü, hemen attım sepete. Bulgur yoktur belki ama nohut, fasulye olmadan olur mu? Bu kadar et boş yenir mi? Haydi eti öylece tavada pişirdin diyelim, yanına mis gibi bir pilav, olmadı makarna yakışmaz mı? Ekmekle yiyorlar herhalde, ya da patates filan var çeşit çeşit hazırlanmış, onları garnitür yapıyorlar. Hollandalı biri bizi akşam yemeğine çağırana kadar bilemeyeceğiz.. Yani muhtemelen hiç bilemeyeceğiz.

Ankara'da tutturmuştum yemek taşımaya gerek yok, ancak ağırlık yapıyor, orada vardır her şey diye ama yine de bir torba tarhanayla bir torba erişte getirmiştim. Tarhana çocuklu mutfağın hayat kurtarıcısı zaten de, erişte olmasa da olur sanmıştım. Nereden bileyim makarnaya rağbet olmadığını? Şehriye filan demiyorum, makarna yemez mi Holandalı çocuklar? Neyse, bugün bir İtalya köşesi bulduk da, (ayıptır söylemesi 1.72 YTL'ye -habire çarpıyorum, habire çarpıyorum!) bir paket bildiğimiz makarna alabildik. (Sonradan uğradığımız Türk bakkalda da bulgur ve şehriye gördüm neyse ki. Ve çay bardağı. Ve Türkçe kasetler. Neyse bu ayrı bir yazı olur...)

Bir de miktarlar çok az. Biz unu şekeri neredeyse çuvalla almaz mıyız? Abartmayayım çuval diye ama ben bile 5 kiloluk un alıyordum eve. Bütün poğaça ve kurabiye tarifleri 5 bardak un diye başlar. (Aslında aldığı kadar, kulak memesi kıvamı filan derler ama o tarifler hep 5 bardak civarında alır!) Bula bula küçücük bir paket bulduk, 1 kiloluk. Pasta börek vermiyorlar herhalde misafire. E, bunu da biri bizi çaya (değil tabii, kahveye) çağırana kadar bilemeyeceğiz. Bkz. ilk paragrafın sonu. Aynı şekilde çamaşır deterjanı aldık minnacık bir kutu. İçinden 15 yıkamalık tablet çıkıyor. Yumuşatıcı da öyle, yarım litre midir nedir, çocuk oyuncağı gibi! Nerdee benim memleketimin 10 kiloluk deterjana yapışık 8 litrelik yumuşatıcıları..

Ben şaşırıyorum da, burdan biri Türkiye'ye gitse daha çok şaşırır herhalde. Bir de üstüne aç kalır! E, bizimki daha iyi, Türkiye'de Holanda bakkalı ne arasın!

[Bır bır bır] [Delft'te] | Gönderen: nergis |  Yorumlar (4)

Yorumlar

Kabartma Tozu   [Turan, 27 Kasım 2007 Salı, 03:30]

Ya evet, hakkaten paketler çooook orantısız olabiliyorlar. Burda da çok şey öyle bizim alışmadığımız paketlerde. İlginç bir şey var ama: Kabartma tozunu bizde tek kullanımlık küçük kağıt şeylerde satarlar ya; bu adamlar bayağı 100-200 gramlık kutularda satıyorlar. Yahu o kutuyu açtın mı içine hava girdi mi bozulmaz mı o toz? Hani bilmemne asit ile bir tuz vardı reaksiyona girince CO2 falan çıkartıyorlardı...e eşek kadar kutuyu aldım, yarısını kullanamadan bozulur bu; zaten beceremiyorum yemek yapmayı, bir de kekler niye kabarmıyor diye mi strese giricem şimdi? Ya ama olmaz ki; ben evime dönüyorum, kağıt zarfta kabartma tozu satmayan bir memlekette yaşanmaz ki!!!

Bahane   [Bengü, 2 Aralık 2007 Pazar, 19:59]

Memlekete dönmeye bahane arıyorsun gibi geldi bana:)

Ama biz şanslıyız gerçekten de, burada Doktor Ötker Türkiye'dekinin aynısı paketlerde hem vanilya hem de kabartma tozu satıyor!

Bir de, o senin aldığın karbonat olmasın?

Şüphe   [Turan, 2 Aralık 2007 Pazar, 20:35]

Hımmmm, "yok değil" diyecektim ama kurt düşürdünüz içime, gittim pakete baktım tekrar, "baking powder" diyor, sonra da seslisozluk.com'a girdim, yok yok; Türkçesi kabartma tozuymuş. Kabartma tozu yerine karbonat kullanarak yeni bir mutfak efsanesine imza atabilirdim di mi?..

Gerçi siz de hatırlamazsınız heralde ama kabartma tozu piyasaya çıkmadan önce karbonta limon sıkıp o niyete kullanırlarmış. Kimyasal olarak da aynı şeye mi denk geliyordu neydi zaten.

Dr. Ötker meselesi iyiymiş, burda bizim mutfak markalarının çoğu yok. Danone yerine bile aynı sembolle Dannon var mesela, nedir olayı çözemedim.

Bilimsel   [Bengü, 2 Aralık 2007 Pazar, 21:42]

Pişirdiğin şeyi etkilemezdi herhalde de, bebeklerin ağzını temizlemek için filan kullanılıyor karbonat. Her seferinde yenisini hazırlıyorsun, belki o yüzden büyük kutuda satılıyordur diye düşündüm.

Bir de bunu buldum:
"Karbonat saf sodyum bikarbonat'dan olusmaktadir. Sivi ve asit iceren (yogurt, sirke, meyve suyu, cikolata gibi) herhangi bir madde ile karistirildigi zaman kimyasal reaksiyonla birlikte kabarciklar olusturur. Firinda sicak hava ile genisleyen bu kabarciklar hamurun kabarmasini saglar. Reaksiyon karbonati sivi maddelerle karistirdiktan hemen sonra basladigindan dolayi karbonat kullandiginiz tariflerde hamurunuzu bekletmeden firina koymaniz gerekir.

Kabartma tozu karbonat gibi sodyum bikarbonat maddesinin yaninda nisasta ve tartar kremi gibi reaksiyonu geciktirici birkac madde daha icermektedir. Karbonata gore daha az etkilidir. Bu yuzden tarfilerde hamura daha fazla miktarda konur.

Tariflerde neye gore hangisinin secildigine gelince: Karbonat veya kabartma tozu kullanimi tamamiyle tarifdeki diger malzemelerin secimi ile ilgilidir. Karbonat ana madde oldugu icin yeterli asit iceren madde olmadigi surece kekte aci bir tat birakir. Bu sebeple kabartma tozu keklerde daha sik kullanilir.

Kabartma tozu ve karbonatin birlikte kullanildigi tariflerde ise asil kabartma isini kabartma tozu yapmasina karsilik, karbonat asitleri duzenlemek ve keke daha yumusak bir yapi vermek icin kullanilir." (http://www.kekevi.com/s_s_s.html)

Yorum Ekleme

Adınız :
Web Sitenizin Adresi : http://
Başlık :
e-posta Adresiniz :
(e-posta adresiniz gizli tutulacaktır)
Yorumunuz
<Bot Koruması> Lütfen yandaki sayıyının bir fazlasını giriniz
Yorumunuzun görünmesi için blog sitesinin sahibi tarafından onaylanması gerekmektedir.

Eğer bu sunucu üzerinde herhangi bir hesabınız varsa, yorumunuzu girmeden önce giriş yapın; böylelikle hem yorumunuzun görülebilir olması için onaylanmayı beklemezsiniz, hem de isminizi, e-posta adresinizi girmekten kurtulursunuz.. :)

CAPTCHA sistemi: Meezerk.com Copyright (C) 2004 Daniel Foster

Takvim

2007

Ara

P

S

Ç

P

C

C

P

30

31

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

1

2

3

Bağlantılar

Karalamalar
Epigraf
Baking Fairy
Ece'nin fotoları
Seksen Günde Devri Alem
Her Telden Bir Blog
Sütlü Kahve
Yaşam, Evren ve OBM Hakkında Her Şey

Resim Galerisi

Arama

Arşiv


powered by / kullanılan ana yazılım
GUBEN blogger by emre sururi

hosted by / barındırma
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
RSS Beslemesi
Yorumlar - RSS

Tüm Kategoriler
Bır bır bır
Okur Yazar
İş, Güç!
Ece Böcee
Lay lay lay
Yersen
Pusetle Seyahat
Delft'te
Natur
Bask Elleri
Çocukla Seyahat