Çiçek Güncesi / Nergis

Ana Sayfa || giriş

Anıtlar Günü/Openmonumentendag 2 - Gizli Kilise
9 Ekim 2009 Cuma, 01:14

Cumartesi günü gittiğim gizli kiliseden ev sahibemiz sayesinde haberdar olmuştum. O gün açık olacağını da o haber verdi, ben de bir göreyim dedim.

Hollanda'da pek çok şehirde olduğu gibi Delft'te de bir 'Bagijnhof' Sokağı var. Burada eskiden rahibe olmayan ama kendini dine adamış Katolik kadınlar (yani Begijnler) bir arada yaşarmış. Sokağın iki başında yer alan kapılar akşamları kapatılır, erkeklerin (çocuk bile olsalar) içeri girmesine izin verilmezmiş. Bu 'Bagijnhof'ların en meşhur ve korunmuşu Amsterdam'daki. Turistik güzergaha dahil olmasına rağmen sadece bir kısmını gezmeye izin veriyorlar ve akşam 17.00'den sonra kapıları kapatıyorlar. Delft'teki ise şöyle:



Delft'in en eski sokağı olan Oude Delft'e bir kapısı var. Bunun tam karşısında yer alan kapı, taşıtların içeri girebilmesi için kaldırılmış ama söküp atmamışlar, bir yan sokağın başına yerleştirmişler. Kapıdan geçince bir avlu etrafına sıralanmış evler görülüyor.



Avluda şu anda küçük bir otopark ve bir çocuk oyun alanı yer alıyor. Oyun alanıyla otoparkın arasında bir heykel var. Kitabına sıkıca sarılmış bıyıklı bir amca, sanki bize darılmış... Başını çevirmiş başka bir yere bakıyor.



Nereye mi bakıyor?



Şimdi adamcağızın gözlerinden binaya doğru kesik çizgi çizmeye gerek yok herhalde... İşte şu ortadaki, diğerlerinden bir farkı olmayan, Delft şartlarında 'alelade' diye nitelendirebileceğimiz binaya...




1500lerde halk, Delft'in yöneticisi Willem van Oranje'nin desteğiyle o zamanki hükümdar İspanya'ya inat protestan olduğunu ilan edince, (kanlı olaylar gelişmiş vesaire, en sonunda) Katolikler gizlenmek zorunda kalmışlar. 1743'te, dışarıdan bakıldığında yanındaki konutlardan hiçbir farkı olmayan bu binanın arkasına bir kilise yapmışlar. Önce eve giriyorsunuz, sonra arka tarafta bir kapıdan kiliseye geçiliyor ki; yaldızıyla, orguyla, süsü püsü ve kendi çapındaki ihtişamıyla (zira Barok) kayda değer bir kilise.


http://www.essentialvermeer.com/delft/delft_today/catholic_church.html


Şimdi dışarıda kapının üstünde bir haç var ve duvardaki tablette açıklaması yazıyor. Zamanında da bilen biliyormuş zaten, ipucu vermek için heykelin başını o tarafa çevirmemişler. Heykel çok sonra, 1962'de yerleştirilmiş.

Bu arada; kırmızı-beyaz-mavi renkli bayraklarına rağmen Hollanda'nın milli renginin turuncu olması Willem van Oranje'nin 'Oranje'sinden kaynaklanıyor. Aslanlı Hollanda arması da bu vatandaşa ait ve kraliyet ailesi onun soyundan geliyor. Delft'te yaşadığı ev şu anda müze ve sergilenen en önemli şey onu öldüren kurşunun duvardaki izi. Kraliyet ailesinden biri öldüğünde bizim yeni kiliseye, büyük dedesinin yanına gömülüyor.

Bizim küçük Delft'imiz de Hollanda için işte bu kadar mühim bir şehir...

[Delft'te] | Gönderen: nergis |  Yorumlar (6)

Takvim

Eyl

Ekim2009

Kas

P

S

Ç

P

C

C

P

28

29

30

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

1

Bağlantılar

Karalamalar
Epigraf
Baking Fairy
Ece'nin fotoları
Seksen Günde Devri Alem
Her Telden Bir Blog
Sütlü Kahve
Yaşam, Evren ve OBM Hakkında Her Şey

Resim Galerisi

Arama

Arşiv


powered by / kullanılan ana yazılım
GUBEN blogger by emre sururi

hosted by / barındırma
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
RSS Beslemesi
Yorumlar - RSS

Tüm Kategoriler
Bır bır bır
Okur Yazar
İş, Güç!
Ece Böcee
Lay lay lay
Yersen
Pusetle Seyahat
Delft'te
Natur
Bask Elleri
Çocukla Seyahat