Çiçek Güncesi / Nergis

Ana Sayfa || giriş

Türk Usulü Geri Dönüşüm
11 Ocak 2008 Cuma, 23:29

Geri dönüşüm çok önemli bir konudur. Biz de çevre bilincine sahip, sorumlu insanlarızdır. Şu medeni memlekette çingenelere iş düşmeden kendi çöpümüzü kendimiz ayıracağız diye sevinerek, geri dönüşüme uygun olduğunu düşündüğümüz her şeyi (kağıt, plastik, süt kutusu [Tetra Pak kutulardan mobilya yapıldığı kalmış benim aklımda, şimdi düşününce çok da emin olamıyorum.], alüminyum, pet şişe...) ayrı bir poşette (ama hepsi bir arada) biriktiririz. Çünkü bahçedeki üç konteynırdan ikisinin kapağında 'Geen de glas, papier, GFT en KCA' yazmaktadır. Demek ki sonra onlar kendileri ayırıyordur. İki aya yakın bir sürenin sonunda 'geen'in olumsuzluk bildirdiği anlaşılır! Masal da burada... bitmez tabii. Kılavuz kitap okunur; bunun basit bir iş olmadığı, hepsinin ayrı ayrı biriktirilip toplama gününde kapıya koyulacağı ya da götürülüp kendi kutusuna atılacağı öğrenilir. Bir de organik çöp diye bir şey olduğu, meyve sebze kabuklarını da biriktirmemiz gerektiği ve çocuk bezlerinin organik çöp sayılmadığı bilgisi edinilir ve ilk ikisine şaşırılır, sonuncuya gülünür.

[Bır bır bır] [Delft'te] | Gönderen: nergis |  Yorumlar (2)

Yorumlar

Tetra pak   [-, 22 Ocak 2008 Salı, 00:00]

Gereksiz bilgiler konusunda on nerd gücünde olan bendeniz hemen atlıyorum,

Tetrapak hiç de kolay geri dönüştürelebilir birşey değildir.

Buda kağıt alüminyum ve plastiğin birbirinden ayrılmasının çok zor olmasından kaynaklanır (ayırmak tekrar yapmaktan çok daha pahalı, demek tüketelim kaynakları, yaşasın kapitalizm!)

Geri dönüşüm konusunda takıntılı Arjantinliler (yoksa Brezilyalılar mıydı? Bak unutmuşum) Tetra pakları yakın zamana kadar ancak çatı/yalıtım malzemesi olarak geri dönüştürebiliyorlardı.

Kastılar ve sırf bu iş için bir plazma ayırıcı icat ettiler, spesifik bir plazma ortamında kağıt içe alüminyum dışa bükülüyor, ince plastik katman ise buharlaşıyor.

ne güzel değil mi?

Bu arada İtalya'da çöp kutularının altında pedal vardı, dokunmak gerekmiyordu kapak açmak için, burada bu özelliği çok aradım, aslında çoğu yerde boşver pedalı, çöp atacak yer bile yok ama.

Pak pak tetra pak   [Bengü, 22 Ocak 2008 Salı, 00:37]

http://www.dekarasyon.info/category/magazin/ adresinde (dikkat: dekArasyon!)senin yazdıklarının bir kısmına da değinerek (ne de olsa magazin sayfası) anlatıyor, anlatıyor ve diyor ki:
"Toplanan karton kutular çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilerek sunta plakalar haline getiriliyor. Daha sonra bu plakalardan masa, sandalye, dolap gibi mobilyalar üretiliyor.
Daha üretime başlamadıklarını da söylüyor, belki de hiç başlamamışlardır.

Yorum Ekleme

Adınız :
Web Sitenizin Adresi : http://
Başlık :
e-posta Adresiniz :
(e-posta adresiniz gizli tutulacaktır)
Yorumunuz
<Bot Koruması> Lütfen yandaki sayıyının bir fazlasını giriniz
Yorumunuzun görünmesi için blog sitesinin sahibi tarafından onaylanması gerekmektedir.

Eğer bu sunucu üzerinde herhangi bir hesabınız varsa, yorumunuzu girmeden önce giriş yapın; böylelikle hem yorumunuzun görülebilir olması için onaylanmayı beklemezsiniz, hem de isminizi, e-posta adresinizi girmekten kurtulursunuz.. :)

CAPTCHA sistemi: Meezerk.com Copyright (C) 2004 Daniel Foster

Takvim

Aralık2008

Oca

P

S

Ç

P

C

C

P

26

27

28

29

30

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

1

2

3

4

5

6

Bağlantılar

Karalamalar
Epigraf
Baking Fairy
Ece'nin fotoları
Seksen Günde Devri Alem
Her Telden Bir Blog
Sütlü Kahve
Yaşam, Evren ve OBM Hakkında Her Şey

Resim Galerisi

Arama

Arşiv


powered by / kullanılan ana yazılım
GUBEN blogger by emre sururi

hosted by / barındırma
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri
RSS Beslemesi
Yorumlar - RSS

Tüm Kategoriler
Bır bır bır
Okur Yazar
İş, Güç!
Ece Böcee
Lay lay lay
Yersen
Pusetle Seyahat
Delft'te
Natur
Bask Elleri
Çocukla Seyahat